Jan Ståhlberg · Okategoriserade

WWF: Teknik saknas för säker oljeborrning i Arktis

Enligt bland andra nyhetsbyrån AP och Financial Times har en överenskommelse undertecknats mellan det ryska bolaget Gazprom Neft och Shell om ett strategiskt samarbete för utveckling av havsbaserad oljeexploatering i ryska Arktis. Den ryske presidenten Putin ska ha skrivit under överenskommelsen vid ett besök i Nederländerna.
Vid Nordiska ministerrådets seminarium i Stockholm om hållbar näringsutveckling och resursförvaltning i Arktis, har bland annat oljeexploatering i Arktis diskuterats. Finns det verkligen teknik som klarar av att borra efter olja i den hårda arktiska miljön?
– Vi är mycket oroade över utvecklingen. Shell har vid flera tillfällen under 2012 visat att de inte behärskar tekniken för att på ett säkert sätt borra efter olja i Arktis, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Andra oljebolag, som det franska Total och det ryska Lukoil har nyligen meddelat att de inte anser att det är tekniskt säkert att borra efter olja i Arktis. Ett synsätt som även WWF delar.
– Den amerikanska kustbevakningen granskar nu Shell för eventuellt lagbrott mot internationella marina miljöregler. Under 2012 misslyckades Shell med nästan allt under oljeborrningen utanför Alaska, menar Tom Arnbom, Arktisexpert på WWF.
I februari meddelade Shell att de skjuter borrningarna i Arktis på framtiden, men det tycks som om Shell nu flyttar över sin kunskap till ett område med mindre strikta miljölagar och med sämre transparens. Riskerna för potentiella olyckor i samband med oljeexploatering till havs i Arktis är för tillfället oacceptabelt höga.
– Innan det finns säker teknik i Arktis bör ingen ny oljeexploatering ske till havs, avslutar Tom Arnbom.
För frågor:
Tom Arnbom, Arktisexpert WWF, 070-554 40 66
Katarina Herou, t f pressekreterare WWF, 0702-825 125

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s