En ökning av mäns smycken efterfrågan påverkar den globala marknaden

Mäns förkärlek för smycken har växlat under årtusenden och nu ser vi en ökning i efterfrågan på dessa accessoarer. Enligt Euromonitor ökade värdet av den globala marknaden för exklusiva herrsmycken till cirka 7,3 miljarder dollar (5,8 miljarder pund) år 2023. Detta motsvarar en årlig tillväxt på 7,3%, vilket överträffar tillväxten på 4,6% inom dammarknaden.

Historien om mäns smycken sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan vid ingången till 1900-talet upptäckte Howard Carter, efter att ha öppnat Tutankhamuns grav år 1922, att den unge kungen hade hål i öronen. Även i det forntida Persien dekorerades huvudstaden Persepolis med graveringar av krigare som bar örhängen.

Under 1600-talets Europa var örhängen enbart reserverade för de mest framstående männen. Sir Walter Raleigh bar stolta pärlörhängen, och även Karl I sägs ha burit sitt värdefulla tårprydda smycke i strid. På 1980-talet bidrog kändisar som George Michael och Billy Idol till att återigen popularisera örhängen hos män. Under 2000-talet blev diamantörhängen ett “måste” för män tack vare storstjärnor som David Beckham.

Idag är det en ny generation som blir inspirerade av smycken. Skådespelare och artister som Paul Mescal, Shawn Mendes och Rege-Jean Page har blivit en källa till inspiration för den yngre generationen. Genom deras ikoniska smycken sätter de tonen för trender och stil.

Mäns intresse för smycken omfattar emellertid inte bara örhängen. Tie pins och skärppins är enligt experter ett fantastiskt sätt att klä upp en kostym. Medan klockor kan vara dyra och dolda under skjortärmen, ger dessa mer subtila accessoarer män möjlighet att visa upp sin stil. Enligt Daniel Todd, köpdirektör på Mr Porter, har försäljningen av tie bars mer än fördubblats mellan januari och oktober förra året jämfört med samma period 2022. Detta kan förklaras som en återgång till mer formella klädkoder efter pandemin.

Mäns intresse för smycken fortsätter att växa och påverka den globala marknaden. Det är en tydlig trend som visar att smycken inte längre är förbehållna bara kvinnor, utan har blivit ett sätt för män att uttrycka sin stil och individualitet.

Vanliga frågor baserade på de huvudsakliga ämnena och informationen i artikeln:

1. Hur mycket har efterfrågan på exklusiva herrsmycken ökat?
Svar: Enligt Euromonitor ökade värdet av den globala marknaden för exklusiva herrsmycken till cirka 7,3 miljarder dollar (5,8 miljarder pund) år 2023, med en årlig tillväxt på 7,3%.

2. Vad är historien om mäns smycken?
Svar: Historien sträcker sig långt tillbaka, inklusive att Howard Carter upptäckte att Tutankhamun bar örhängen och att Persien dekorerades med graveringar av krigare som bar örhängen.

3. Vilka kändisar har bidragit till att popularisera mäns smycken?
Svar: Kändisar som George Michael, Billy Idol och David Beckham har bidragit till att popularisera mäns smycken.

4. Vilka andra smycken än örhängen intresserar män?
Svar: Enligt experter är tie pins och skärppins ett fantastiskt sätt att klä upp en kostym, och försäljningen av tie bars har ökat betydligt.

5. Vad visar den växande trenden av mäns intresse för smycken?
Svar: Det visar att smycken inte längre bara är för kvinnor, utan har blivit ett sätt för män att uttrycka sin stil och individualitet.

Definitioner för viktiga termer och jargong som används i artikeln:

1. Exklusiva herrsmycken: Smycken avsedda för män av hög kvalitet och med särskilt unika eller exklusiva egenskaper.

2. Pärlörhängen: Örhängen som är dekorerade eller innehåller pärlor som hängande detaljer.

3. Diamantörhängen: Örhängen som innehåller diamanter antingen som hängande detaljer eller integrerade i designen.

4. Tie pins: En smyckeaccessoar som används för att fästa slipsen mot skjortan.

5. Skärppins: En smyckeaccessoar som används för att fästa skärpet på plats.

Föreslagna relaterade länkar till huvuddomänen (inte underdomäner) med formatet länknamn (endast om du är säker på att URL:en är 100% giltig, lägg inte till exempel.com-länkar):

1. Euromonitor – Enligt artikeln är informationen om ökningen av efterfrågan på exklusiva herrsmycken baserad på Euromonitors data.

2. Mr Porter – Daniel Todd, köpdirektören på Mr Porter, kommenterar försäljningsökningen av tie pins och skärppins i artikeln.

3. Howard Carter – Howard Carter, som nämns i artikeln, var en berömd egyptolog och arkeolog som upptäckte Tutankhamuns grav.

4. David Beckham – David Beckham omnämns som en storstjärna som bidrog till att popularisera diamantörhängen för män.