En Eldsvåda Ledde Till En Givmild Juvelerare’s Bidrag Till Samhället

Omi Chamdi, ägare till No Ka ‘Oi Jewelers i Kahului, Hawaii, är en affärsman som lägger stor vikt vid att knyta kontakter. Som tidigare grosistoperatör inom diamantbranschen i 30 år tillskriver han just dessa kontakter möjligheten att erbjuda ett så brett utbud av tjänster till sina kunder på bara tre år med en fysisk butik. No Ka ‘Oi klarar allt, från specialtillverkade smycken till förlovningsringar.

Chamdi bodde en gång i Maui i några år och visste att han ville återvända dit för att uppfostra sin familj. Sedan flyttade han permanent till ön för 20 år sedan och hittade en särskild nisch på den lokala marknaden, där många smyckesbutiker som en gång var rikligt förekommande hade stängt eller flyttat bort från ön.

När grannstaden Lahaina översvämmades av lågor förra augusti kände Chamdi, vars hem och butik klarade sig oskadda, ett behov av att hjälpa sin sörjande gemenskap.

Ett snabbt inlägg på Facebook där han erbjöd sig att gratis reparera smycken som hade återfunnits i brandområdena, blev katalysator för en initiativsom möjliggjorde för invånarna i Lahaina att hitta en gnutta ljus i den svartbrända mörkret. Chamdi säger att han kände en personlig ära när han kunde visa upp de restaurerade smyckena på slutet: “När vi öppnar det papperet och presenterar föremålet … och nu är det helt återställt. Ja. Otroligt.”

Chamdi anlitade två juvelerare, en på Maui och en i Los Angeles, för att utföra reparationerna av smyckena ur egen ficka. Ett brandskadat föremål lades först i en magnetisk tumlare för att få bort den initiala brända beläggningen. Beroende på typen och omfattningen av skadan slutfördes polering, byte av klor och rhodiumplätering. Chamdi säger att om det är gjort av ädelmetaller kan de återställa det till sitt ursprungliga skick.

Föremålen har varierat från hawaiianska armband och andra kulturellt betydelsefulla smycken till en bit av en Chanel-dragkedja.

“Juveler är verkligen det mest värdefulla som du äger. Det är din koppling till så många saker”, säger Chamdi, som har tappat räkningen på hur många smycken han har restaurerat men uppskattar antalet till mellan 600 och 700.

Allt handlar om relationerna, som Chamdi har fostrat inte bara lokalt utan även nationellt. Han beskriver den sammanhållna känslan i sin gemenskap som familjär, vare sig det handlar om en faktisk familj av kunder som kommer in för en reparation eller bara en känsla av familj.

“Vi har haft människor som vi aldrig har träffat som tittar in genom dörren och kommer med en bricka full av kakor som de har bakat. Och det värmer verkligen hjärtat.”

Efter att NPR (National Public Radio) sänt hans historia fick Chamdi meddelanden från människor långt ifrån honom eller regionen för att tacka honom för hans arbete.

Chamdi säger att han är hedrad över möjligheten att hjälpa.

“Nu känner jag verkligen att jag är en del av samhället”, säger han. “Tyvärr sker detta genom denna tragedi som inträffat, men vi är så stolta och hedrade över att vara en del av detta. Det ger människor lite hopp tillbaka när vi öppnar den där inslagna smycket.

“Från första dagen är mitt företag i Kahului; det finns alltid i lokalsamhället. Det är till dem jag riktar mig.”

No Ka ‘Oi, som betyder “det bästa”, används ofta i samband med Maui. Därför lever Maus DNA vidare i de restaurerade värdesakerna och i namnet på företaget som gjorde det möjligt.

FAQ:

1. Vem är Omi Chamdi?
Omi Chamdi är ägaren till No Ka ‘Oi Jewelers i Kahului, Hawaii.

2. Vad för slags smycken erbjuder No Ka ‘Oi Jewelers?
No Ka ‘Oi Jewelers erbjuder allt från specialtillverkade smycken till förlovningsringar.

3. Varför valde Chamdi att flytta till Maui?
Chamdi ville flytta till Maui för att uppfostra sin familj och fann en särskild nisch på den lokala marknaden där många smyckesbutiker hade stängt eller flyttat bort från ön.

4. Vad gjorde Chamdi för att hjälpa sin gemenskap efter att grannstaden Lahaina översvämmades av lågor?
Chamdi erbjöd sig att gratis reparera smycken som hade återfunnits i brandområdena.

5. Hur reparerade Chamdi smyckena som skadades i bränderna?
Chamdi anlitade juvelerare för att utföra reparationerna, inklusive magnetisk tumlning för att ta bort brända beläggningar, polering, byte av klor och rhodiumplätering.

6. Vilken betydelse har juveler för Chamdi?
Chamdi anser att juveler är det mest värdefulla som man äger och att de är en koppling till så många saker.

7. Hur har Chamdi byggt relationer med sin gemenskap?
Chamdi har byggt relationer genom att känna en sammanhållning i sin gemenskap och betrakta sina kunder som en del av sin familj.

8. Vilken betydelse har företagsnamnet No Ka ‘Oi?
No Ka ‘Oi betyder “det bästa” och används ofta i samband med Maui.

Definitions:

– Maui: en ö i Hawaii
– No Ka ‘Oi: betyder “det bästa” på hawaiianska
– Juvel: en ädelsten eller en dekorativ dekor
– Rhodiumplätering: en process där ett tunt lager av rhodium appliceras på smycken för att förbättra utseendet och skydda mot korrosion

Suggested related links:
National Public Radio