Jan Ståhlberg · Okategoriserade

BRIS: Brottskadeersättning viktigt för barns upprättelse

Sveriges Radios Ekot uppmärksammade den 18 april att få barn utsatta för våld, inklusive barn som bevittnat våld, söker brottsskadeersättning. Av dem beviljades enbart hälften ersättning under år 2012.
Brottskadeersättning till barn är enligt BRIS viktigt framförallt för att ersättningen synliggör barnet och dess behov. Samhället erkänner att barnet har upplevt ett trauma och behöver stöd.
Eftersom polis och åklagare varit bristfälliga i att uppmärksamma barn som bevittnat mot närstående, är det positivt att det nu görs utbildningsinsatser.
– Dock anser BRIS att utbildningsinsatserna behöver förstärkas och skyndas på. Inte minst behövs åtgärder för att få polis och åklagare att dokumentera vad barnen varit med om, annars blir de inte berättigade till ersättning, säger Kattis Ahlström, generalsekreterare BRIS.
Ytterligare ett viktigt problem som BRIS påpekat i remissyttrandet om den så kallade Barnskyddslagen 2009 är att vi anser att begreppet ”bevittnat våld” ska ersättas med begreppet ”upplevt våld”. Barnet ska inte behöva ha bevittnat själva våldshandlingen för att bli betraktad som brottsoffer. Många av de skadliga konsekvenser som drabbar barn vars anhöriga utsatts för våld, sker sekundärt, det vill säga som efterverkningar av våldet. Det är hela upplevelsen av att det förekommer våld i familjen som är skadlig och skyddsvärd.
– Det är tydligt att allt för få av alla de barn som varje år upplevt våld mot närstående får samhällets erkännande och rätt till ersättning. Men vad som är ännu viktigare är att dessa barn ges möjligheter till skydd, stöd och hjälp. Barnens upplevelser passerar inte obemärkt förbi utan riskerar att få konsekvenser på flera plan, socialt, känslomässigt och kognitivt och riskerar att påverka dem för all framtid om de inte får rätt hjälp i tid, fortsätter Kattis Ahlström.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s