Juvelindustrin i Armenien upplever en boom tack vare Yerevan smyckesfabrik

Enligt statistiska uppgifter rapporterade Armeniens Statistiska Kommitté en betydande ökning i produktionen av smycken i Armenien under slutet av 2023. Det registrerades att omkring 22 580 kg smycken tillverkades i december 2023 till ett värde av 82 miljarder armeniska dram (203 miljoner US dollar), vilket var en ökning med 9,4 gånger jämfört med samma månad året innan. I november 2023 producerades 19 807 kg smycken till ett värde av 82 miljarder armeniska dram, vilket motsvarade en ökning med 13,7 gånger jämfört med samma månad föregående år.

Den ökade produktionen av smycken hade en betydande inverkan på juvelindustrin i Armenien och på den ekonomiska tillväxten i landet. Trots att de officiella källorna inte redogör för källan till den osedvanliga siffran vid årets slut, har det uppdagats att det är Yerevan smyckesfabrik LLC som har bidragit till denna boom.

Fabriken invigdes officiellt för två år sedan och ligger i en nybyggd byggnad på “Yerevan”-marknaden. Vid öppningsceremonin skars bandet av den före detta ekonomiministern Vahan Kerobyan, styrelseordföranden för Sil Kapital Eduard Sukiasyan (bror till Civil Contract-deputerade och affärsman Khachatur Sukiasyan) och Hrach Avagyan, som presenterade sig själv som medgrundare av fabriken i intervjuer med journalister.

Trots att invigningen av fabriken representerade Adamant-varumärket visade det sig senare att varumärket hade grundats i Ryssland av Hrach Avagyan och hans son, Sergey Avagyan. Enligt tidigare rapporter i rysk media ansökte företaget om konkurs 2016. Det visades i bilder från öppningsceremonin att Sergey Avagyan presenterade sina produkter för Vahan Kerobyan.

Yerevan smyckesfabrik har offshore-rötter och kopplingar till personer som är relaterade till Sukiasyan och Avagyan. Företaget ägs till 50% av Levon Gagiki Sargsyan, som även är chef för blomstermarknaden Magnit 2020 i Yerevan, och till andra 50% av Mirelis Limited, registrerat på Cypern. Mirelis Limited ägs av Artak Meltonian och Neltax Holding LTD från Seychellerna.

Artak Meltonian är ägare till flera företag i Armenien. En av de mest kända är Dzulakentron OJSC, som tillverkar stålkulor. När vi kontaktade Dzulacentr och försökte prata med Artak Meltonian fick vi veta att han inte befinner sig i Armenien för tillfället, men hans vice vd bekräftade att Meltonian inte har något att göra varken med Avagyans eller Sukiasyans. Övriga ägare som är anslutna till företaget är registrerade som verkliga förmånstagare.

Juvelindustrins tillväxt och produktionen från Yerevan smyckesfabrik har satt fokus på Armeniens ekonomiska utveckling och den betydelse som denna sektor har för landet. Expansionen har dock lett till spekulationer om eventuell import av guld från Ryssland som sedan bearbetas och exporteras som smycken från Armenien. Detta är frågor som behöver undersökas närmare för att förstå den verkliga bilden av juvelindustrin och Armeniens ekonomi.

Vanliga frågor (FAQ) baserat på huvudämnen och information som presenteras i artikeln:

1. Vilka statistiska uppgifter rapporterade Armeniens Statistiska Kommitté angående produktionen av smycken i Armenien?
Enligt statistiken rapporterades en betydande ökning i produktionen av smycken i Armenien under slutet av 2023. I december 2023 tillverkades cirka 22 580 kg smycken till ett värde av 82 miljarder armeniska dram (203 miljoner US dollar), vilket var en ökning med 9,4 gånger jämfört med samma månad året innan.

2. Vilken faktor har haft en betydande inverkan på juvelindustrin i Armenien och landets ekonomiska tillväxt?
Den ökade produktionen av smycken har haft en betydande inverkan på juvelindustrin i Armenien och på den ekonomiska tillväxten i landet.

3. Vilken fabrik anses vara ansvarig för den ökade produktionen av smycken?
Det har uppdagats att det är Yerevan smyckesfabrik LLC som har bidragit till denna tillväxtboom. Fabriken invigdes officiellt för två år sedan och ligger på “Yerevan”-marknaden.

4. Vem är ägare till Yerevan smyckesfabrik?
Yerevan smyckesfabrik ägs till 50% av Levon Gagiki Sargsyan och till andra 50% av Mirelis Limited, som är registrerat på Cypern. Mirelis Limited ägs av Artak Meltonian och Neltax Holding LTD från Seychellerna.

5. Har Yerevan smyckesfabrik kopplingar till personer som är relaterade till Sukiasyan och Avagyan?
Ja, Yerevan smyckesfabrik har kopplingar till personer som är relaterade till Sukiasyan och Avagyan.

6. Vilken betydelse har juvelindustrin för Armeniens ekonomi?
Juvelindustrins tillväxt och produktionen från Yerevan smyckesfabrik har satt fokus på Armeniens ekonomiska utveckling och den betydelse som denna sektor har för landet.

7. Finns det spekulationer om import av guld från Ryssland för bearbetning och export av smycken från Armenien?
Ja, expansionen inom juvelindustrin har lett till spekulationer om eventuell import av guld från Ryssland för bearbetning och export som smycken från Armenien.

Nyckelord och jargong:

– Armeniska dram: Den valuta som används i Armenien.
– Juvelindustri: En industri som producerar smycken och juveler.
– Offshore-rötter: Företag som är registrerade i ett land som erbjuder företagsfördelar och skatteförmåner.
– Verkliga förmånstagare: Personer som har verklig förmån av företagets tillgångar och inkomster.

Förslag på relaterade länkar:
Stat.am
ydaily.ru
RBC Armenia