Den Livliga Historien Bakom Reiss Jeweler i York

Den neonbelysta skylten på 22 N. Beaver St. i York har varit där så länge Karen Reiss Staub kan minnas. “Reiss Jeweler” lyser i grönt och rött, med en stor gul pil som pekar mot den lilla smyckesbutiken.

Staub tror att skylten härstammar från 1965, då hennes farfar George Reiss och far Max Reiss flyttade till den 400 kvadratmeter stora butiken på grund av dess utmärkta läge nära det livliga centrum och Central Market-stånden.

Inuti erbjuder vissa av smyckesvitrinerna tidlösa, traditionella guldklockor, diamantvigselringar och eklektiskt konstsmycken – liknande de som hennes far och farfar hade under de senaste sju, nästan åtta årtiondena. Andra visar upp nyare konstnärliga stilar – några skapade av Staub själv.

Idag står Staub’s skylt på trottoaren och läser “The Watchmaker’s Daughter”. Det är den senaste versionen av det 79 år gamla familjeföretaget, som nu sträcker sig över tre generationer. Ändå bevarar den lysande neon-skylten sitt vakande öga. Staub säger att kunder ibland blir förvirrade över företagets namn, men hon tycker om att förklara arvet och utvecklingen.

“Det är en arv som började för länge sedan – det är ett stort ansvar att bära vidare och hjälpa det att överleva”, säger Staub, 53. “Det är en stor ära att ta över något som någon annan har fött upp.”

Tillbaka till början: 1945

När andra världskriget slutade 1945 började efterkrigstidens Amerika vända blad i historien. Huvudgator och centrumområden återuppstod. George Reiss var en del av denna rörelse i York. Han öppnade en liten smyckesbutik, George Reiss Jewelers, på 44 W. Market St., ovanför Woolworth 5 & 10.

“Han sålde klockor, till och med golvur, klockor och traditionella smycken”, sa Staub om sin farfars ursprungliga företag. “Han sålde också saker som folk behövde på den tiden – brödrostar, små apparater, allt möjligt.”

Men det handlade inte bara om varor – George erbjöd även tjänster som att laga klockor och reparera smycken. Hans fru Mary skötte butikens affärsregistern.

När det blev dags för parets son Max att fylla 12 år började han hjälpa till i butiken och blev den andra generationen av Reiss-juvelerare. Max fortsatte att studera klocktillverkning vid Bowmans tekniska skola i Lancaster. Under 20 år blommade och växte familjens butik från sin position på Woolworths översta våning.

Centrum, hetsig och livlig

År 1965 gjorde butiken sin enda flytt i sin 79-åriga historia, till sin nuvarande plats på North Beaver. Staub bläddrar igenom en skattkista med fotografier och tidningsurklipp från denna era. En annons i en York-tidning från den 8 april 1965 tillkännagav “nya och större lokaler” vid sin öppning den 9 april med prisdragningar inklusive en pärlsträng.

En av Staubs favoritfotografier i svartvitt visar hennes farfar på toppen av Christ Lutheran Church, när han reparerar klockan på tornet – förmodligen den största klocka han någonsin lagade.

Men det mesta av Georges arbete, och sedan Max arbete, ägde rum i butiken vid träarbetsbänkar.

“Det är en klockbänk, och det är en smyckebänk”, säger Staub och pekar på de två utsmyckningarna längst bak i butiken. “Jag är säker på att de har funnits här sedan 1965.”

Vanliga frågor (FAQ) baserat på huvudämnena och informationen som presenteras i artikeln:

1. Vad är historien bakom Reiss Jeweler’s skylt?
– Reiss Jeweler’s skylt på 22 N. Beaver St. i York har funnits där sedan 1965. Det var då Karen Reiss Staub’s farfar och far flyttade till den platsen för att dra nytta av det livliga centrumet och Central Market-stånden.

2. Vad erbjuder Reiss Jeweler’s inuti butiken?
– Butiken erbjuder tidlösa, traditionella guldklockor, diamantvigselringar och eklektiskt konstsmycken. Vissa smyckesvitriner visar även upp nyare konstnärliga stilar, varav några är skapade av Karen Reiss Staub själv.

3. Vad är namnet på det nuvarande familjeföretaget?
– Det nuvarande namnet på familjeföretaget är “The Watchmaker’s Daughter”, som är den senaste versionen av företaget som sträcker sig över tre generationer.

4. Vad var George Reiss ursprungliga företag?
– George Reiss öppnade en smyckesbutik, George Reiss Jewelers, på 44 W. Market St., ovanför Woolworth 5 & 10. Han sålde klockor, smycken och även andra föremål som brödrostar.

5. Vilken typ av tjänster erbjöd George Reiss?
– Förutom att sälja smycken erbjöd George Reiss även tjänster som att laga klockor och reparera smycken.

6. Var flyttade Reiss Jeweler’s år 1965?
– Reiss Jeweler’s flyttade till sin nuvarande plats på North Beaver Street år 1965. Det var deras första och enda flytt i företagets 79-åriga historia.

7. Vilken typ av arbete utfördes i butiken?
– Det mesta av arbetet, både för George och Max Reiss, utfördes i butiken vid träarbetsbänkar. Där utfördes både klockreparationer och smyckestillverkning.

Definitions:

– Smyckesbutik: En butik som specialiserar sig på att sälja smycken.
– Vigselring: En ring som används för att symbolisera äktenskapet mellan två personer.
– Klockreparation: Tjänsten att reparera eller underhålla klockor.
– Klocktillverkning: Processen att tillverka klockor från grunden.
– Eklektiskt: Eklektiskt konstsmycken refererar till smycken med olika stilar och influenser.
– Tidlösa: Tidlösa smycken är klassiska smycken som inte förändras över tiden och förblir eleganta.

Suggested related links (Hemsidor om smycken och hur man reparera dem):
Klockbutiken
Smyckesaffären
Klockreparation