Nya trender inom herrsmycken

På senaste tiden har jag lagt märke till något intressant – män runt om i stan bär massor av smycken. TikTok och Instagram är fulla av det. Love Island Lotharios i pärlor! Timothée Chalamet i en Cartier-halsband inspirerad av godis! Käre jösses, Jacob Elordis feberförstörande ögonbrynpiercing i Saltburn. Alla vägar leder tillbaka till Harry Styles, med sina rockstjärne-ringar och mormors smycken. Tidigare Gucci-kreativa direktören Alessandro Michele har också satt modebranschens ton i flera år genom att bära flera ringar. På senare tid har även Harry från “The Traitors”, med sina hängande kors, fått oss att fundera. Man skulle inte kunna tro att vi befinner oss i en ekonomisk recession, med allt guld och alla ädelstenar på gatorna. Men kan vilken man som helst hoppa på den här trenden – och borde de göra det?

Jag bär aldrig smycken. När jag väl gör det, känner jag som om jag har plundrat festlådan. Om jag provar på en ring får jag genast panik över tanken på att inte kunna ta av mig den. (Vem ringer man för att få fingeren avklippt? Semestervikarie? Låssmed? Knarklangare?) Den senaste trenden med ihopsvetsade arm- och vristsmycken – en kedja som är permanent fäst runt handleden eller fotleden – ger mig rysningar. Män som bär smycken ger ofta intryck av att vara självkära, men på ett dåligt sätt. Men hemlighet … jag tycker att de ser bra ut. Det är dags för mig att prova den här trenden. Så jag pratade med en expert för att bli av med min smyckes-skeptiska inställning.

“Sociala medier har gett män självförtroende att bära smycken mer”, säger Peter Bevan, en modestylist och författare, som visar mig hur man bär det. Medan vi dricker cappuccino på ett plantskola bär Bevan guldiga ringar och tre halsband som är staplade på olika längder. Han visar upp en slarvig elegans. Om jag bar samma skulle jag antagligen se ut som en femåring som klär ut sig till Mr T. Smycken får mig att känna mig snedvriden, erkänner jag. “Det känner jag med!” ler Bevan. “Om jag bär fler ringar på ena handen, bär jag en ring och ett armband på andra handen.”

Allt handlar om balans och äkthet, råder Bevan. Jag borde tänka på att visuellt koppla ihop smycken genom design, vikt eller material. Till exempel en silverring och ett halsband. Men smycken bör uttrycka din personlighet och regler hindrar det. Att blanda metaller var en gång en modeblunder, “men silver och guld kan se bra ut tillsammans”, säger han. Tänk inte på det som att “klä upp sig”. Smycken höjer vilken look som helst, från brudkostymen till en enkel t-shirt. Till och med ett smalt armband ger ett mervärde till en outfit. När jag tittar på Bevan börjar jag förstå.

När jag tittar på Netflix-romcomen “One Day” har jag beundrat förlovningsringen som den snygga huvudskådespelaren Leo Woodall bär. Woodalls ring ser ut att bli årets motsvarighet till Connells kedja – den enkla kedjan som den känslige muskulösa Paul Mescal bar i BBC-adaptionen av “Normal People” som blev en kulturell phenomenon år 2020. Den inspirerade en sång, en egen Instagramsida och fortsätter att lysa som en symbol för vårt längtande under lockdown. Jag vill ha lite av det där. “En signetring för lillfingret kan vara ett bra ställe att börja”, föreslår Bevan. Men jag går all in och väljer ut en gedigen ring från Missoma, som jag bestämmer mig för att bära i en vecka.

Jag klarar det inte, inte ens en dag. Signetringen får mina händer att se som korvar. Dessutom – och detta kan vara den minst imponerande saken jag någonsin har skrivit – gör den ont i mina fingrar. Mitt skrivande försämras avsevärt. En kväll tappar jag greppet om en kastrull och spiller delvis kokt brun ris över golvet. Historiskt sett var signetringar ingraverade med vapen, och användes av kungar och faraoner för att sätta sina sigill i vax på officiella dokument. Att bära en sådan ring vid tillfällen som detta känns som att driva med mig själv.

Halsband känns mer genomförbart. De är symmetriska, enkla och diskreta, precis som jag. Men jag är självmedveten om min håriga bröstkorg. Att ha en kristall hängande i en manlig “mankinis” känns lite Tony Soprano. “Det är det enda sättet att bära det!” skrattar Hikmat Mohammed, en redaktör på modebranschtidningen WWD. I hans ögon saknar en slät, fintypisk mansbröstkorg kant; en guldkedja som bärs i brösthåret är virilt. “Du vill inte att ditt smycke ska gå förlorat i det”, medger han. Han trimmar sitt brösthår med klippare inställda på 2.5 eller 3.

Till skillnad från Bevan, som ändrar sin look varje dag, har Mohammed en stark signaturstil. Fem regalt staplade kedjor av irakiskt guld, gåvor från hans mamma. Ringar av guld, onyx, diamant (en modell som är inspirerad av hans hjältinna Carolyn Bessette-Kennedys förlovningsring). Hans hängsmycken, som inkluderar en ond öga och en chili, har alla personlig betydelse. Smycken är ett sätt att bära med sig våra berättelser, inser jag, och selektivt dela med sig av dem. De är samtalsskapare, säger Mohammed med glimten i ögat, “och ett sätt för människor att flirta med dig”.

För två år sedan bar han pärlor och pärlor, som nu är överallt, men har sedan dess tröttnat på dem – “kanske för att alla heterosexuella följer trenden nu”, skrattar han. “Nu ser jag pärlor och tänker ‘Är det en gay man? Eller en rak gay man?'”, säger han på skämt, men finns det en känsla av att heterosexuella approprierar en del av en kultur som de en gång undertryckte? “Smycken är för alla”, säger han magnifikt. “Gay män får bara tag i grejerna snabbare. Och blir snabbare uttråkade.”

Majoriteten av män är mer medvetna om trender nu, säger Joel Atkin, inköpare på det lyxiga varuhuset Matches. Medan enkla ringar och kedjor fortfarande säljer bra har detaljer som ädelstenar och metallarbeten ökat i popularitet. “Det finns ett större intresse för design och djupet hos varumärket”, säger juveleraren Bleue Burnham, vilket innebär att konsumenter följer specifika företag och designers, “medan det tidigare handlade mer om vissa stilar för vissa tillfällen”. Burnham är en av de mest hyllade unga juvelerarna i branschen, känd för innovativa tekniker och iögonfallande smycken av “Rice Krispies”-pärlor och livfulla Jolly Rancher-färger i ädelstenar.

Vårt moderna begär efter bling är på sätt och vis gammaldags. Män har burit stora smycken i århundraden. Kolla in Henry VIII eller Sir Walter Raleigh och hans eleganta pärlhalsband. De var modiga nog att bära smycken och uttrycka sin stil. Kanske är det dags att vi också vågar vara modiga och uttrycka oss genom smycken. Att hitta vår egen unika stil och bära den med självförtroende. Smycken är inte bara för kvinnor, det är en uttrycksform som alla kan utforska och njuta av. Så varför inte ge det en chans? Vem vet, du kanske hittar en ny sida av dig själv som du aldrig tidigare har utforskat.

En FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

1. Vad är den senaste trenden för män när det gäller smycken?
– Den senaste trenden är att män bär massor av smycken, inklusive ringar, halsband och armband.

2. Vilka kändisar har inspirerat denna trend?
– Harry Styles, Jacob Elordi och Alessandro Michele har alla varit inspirerande källor för denna trend.

3. Hur kan jag bära smycken på ett snyggt sätt?
– Enligt experten Peter Bevan handlar det om balans och äkthet. Du kan prova att koppla ihop smycken genom design, vikt eller material och smycken bör uttrycka din personlighet.

4. Kan jag blanda olika metaller i mina smycken?
– Ja, tidigare betraktades detta som en modeblunder, men idag kan silver och guld se bra ut tillsammans.

5. Vilka är några exempel på populara smycken som män kan bära?
– Exempel på populära smycken för män inkluderar ringar, kedjor, halsband och armband.

6. Vad är en signetring?
– Signetringar är ringar som historiskt sett användes för att sätta sigill i vax på officiella dokument. De kan vara ett bra sätt att prova på att bära smycken för män.

7. Kan jag bära smycken om jag har mycket brösthår?
– Ja, enligt Hikmat Mohammed kan en guldkedja bäras i brösthåret för att skapa en viril och attraktiv look.

8. Vilka är några populära smyckestrender för män?
– För närvarande är ädelstenar och detaljer som metallarbeten populära bland män som bär smycken.

9. Vilken betydelse har smycken för människor?
– Smycken är ett sätt att bära med sig berättelser och uttrycka sin stil. Det kan också vara ett sätt att skapa samtal och attraktion.

10. Kan alla män delta i denna trend?
– Ja, smycken är för alla och alla kan utforska och njuta av att bära dem. Det handlar om att hitta sin egen unika stil och bära den med självförtroende.

För definitions på nyckelord och jargong, var god se länkarna nedan:
Missoma
Matches

För mer information om ämnet, besök den huvudsakliga domänen:
https://www.missoma.com/
https://www.matchesfashion.com/