Israelska soldaters plundring och stöld av palestinska hem på sociala medier

Människor letar frenetiskt genom rasmassorna, deras ansikten strimmade av tårar och damm, drivna av desperation och hopp, ropande på namnen av sina älskade mitt i kaoset av död och förstörelse som lämnats efter den israeliska folkmordskampanjen.

Med varje bit av spillror som lyfts upp, finns en blandning av rädsla och förväntan, i bön om ett tecken på liv under förödelsen. Det är ett lopp mot klockan, drivet av kärlek och smärta, medan sörjande familjer klamrar sig fast vid möjligheten att hitta sina saknade släktingar vid liv.

Under torsdagskvällen var Yaghifamiljen vid sin sista kopp te när de israeliska styrkorna jämnade deras hus och fyra andra byggnader med två bombningar i Deir Al Balah i centrala Gaza, enligt rapporter.

Nästan 40 personer skrev skydd i huset innan bomberna föll och 15 tros vara fastklämda under rasmassorna. De andra medlemmarna av familjen fortsatte att söka genom spillrorna där deras hus en gång stod, men utan framgång.

“Vi fasta alla. Jag gick in i det rummet, huset var fullt och det fanns ingen plats, jag satte mig vid väggen och placerade min treåriga brorson i mitt knä, en sekund senare hörde jag en hög explosion och vi flög alla upp i luften, sedan kollapsade taket och allting blev svart,” sade Shaza Yaghi till Al Jazeera när hon berättade om sitt hjärtekrossande hemska öde.

“Under sökandet stötte jag på en avhuggen kroppsdelsbit från ett barn, hans ben, som verkade vara min brorson’s, sedan hittade jag delar av hans hjärna sprängda… den vita påsen där borta är full med kroppsdelsbitar och organ som vi hittade efter explosionen.”

Bilder som kommer från det sargade och blödande området varje dag visar både barn och vuxna som letar igenom ruinerna av sina hem för att hitta sina tillhörigheter och saknade nära och kära.

Situationen i Gaza är “chockerande och desperat” enligt FN, med nästan 30 000 palestinier dödade och nästan hela befolkningen på 2,3 miljoner människor hemlösa och svältande.

Å andra sidan skryter de israeliska soldaterna skamlöst om sina djävulska brott och delar med sig av dem på sociala medieplattformar. Denna folkmord i Gaza utvecklas bokstavligen i realtid.

Vanställning och plundring

Videoklipp från israeliska soldaters sociala mediekonton visar dem när de spränger och demoleras byggnader, vanställer och plundrar hem, och reser Israels flagga över ruinerna.

Plundring och vandalisering av hus, vars boende har tvingats överge alla sina tillhörigheter, har blivit en vanlig praxis sedan den 7 oktober. Det har hänt i tidigare israeliska krig mot Gaza, men den här gången har plundrarna själva publicerat det.

I november delade den palestinska sångaren Hamada Nasrallah ett foto av en israelisk soldat i regimen som spelade gitarr som hans avlidne far köpte till honom för 15 år sedan.

“Jag blev chockad idag när jag såg den här TikTok-videon av en [israelisk] soldat som spelar gitarr mitt i rasmassorna i Gaza. Jag känner denna gitarr mycket väl eftersom det inte finns många gitarrer som denna i Gaza. Min pappa gav mig denna gitarr för 15 år sedan,” kommenterade han.

“Är det inte tillräckligt att de tar våra älskade, våra hem, våra familjer, och till och med vår musik och minnen? När slutar orättvisan?”

Tidigare i månaden delade Sultan Abu Tair, en välkänd palestinsk journalist och humanitär, också en video av en israelisk soldat som skryter om att plundra palestinska hem och stjäla dyra klockor i Rimal-kvarteret, väster om Gaza City.

En annan post på sociala medier visade en israelisk soldat som tog ut någons samling av fotbollströjor från en väska.

Det finns många andra videoklipp som har lagts upp på sociala medier under de senaste månaderna som visar israeliska soldater som plundrar och stjäl allt från kläder, kosmetika, mattor, matvaror och smycken.

Bortsmetande och utrotning

Det finns också videor av israeliska soldater som sjunger folkmordslåtar, planterar flaggor i Gaza, förstör leksaksaffärer, plundrar hus och har dansfester på rasmassor.

“Massorna kan se att det handlar om utplånande och utrotning, inte om säkerhet och trygghet,” skrev den palestinsk-amerikanske poeten Remi Kanazi i ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter.

De israeliska medierna har också normaliserat dessa handlingar och rapporterat okritiskt om plundringen och stölden av palestinska hem av israeliska soldater.

Israels offentliga kanal Kan visade nyligen soldater som presenterade reportern Uri Levy med en spegel de hade fört tillbaka från Gaza.

“Det har ett namn: det kallas plundring, och det är också förbjudet enligt [militär] lag. Så här ser det ut i ett moraliskt bankrutt land. Här är det bara en spegel, här är det bara bevis på avrättning och bara bevis på misshandel … i Haag är det bara att vänta,” sade Mistaclim, en israelisk rättighetsgrupp.

Medan den israeliska militären har sagt i ett uttalande att plundring av palestinsk egendom av soldater är olagligt, finns det en särskild enhet inom militären som är dedikerad till att beslagta pengar och annan egendom som hittas på slagfältet.

I slutet av december rapporterade organisationen Euro-Med Human Rights Monitor om flera fall där israeliska trupper deltog i eller bevittnade medveten stöld av tillgångar och pengar från palestinska civila, inklusive datorer, smycken och stora mängder pengar.

Rättighetsgruppen uppskattade att den israeliska militären kan ha stulit värdeföremål värda tiotals miljoner dollar sedan händelserna den 7 oktober.

“Många boende rapporterade att israeliska soldater tog deras tillhörigheter, andra såg sina tillhörigheter med israeliska soldater på TikTok,” citerades Maha Hussaini, strategidirektör på Euro-Med Human Rights Monitor och palestinsk journalist baserad i Gaza, av medierna.

Utöver att plundra palestiniernas tillhörigheter visar videoklipp som cirkulerar på sociala medier också israeliska soldater som använder Gazas övergivna hem för att laga mat och äta den mat de hittar där.

“I varje hus hittar du massor av ras el hanout-blandningar. Det finns också massor av linser, så till att börja med lagade vi mycket grytor … Varje hus vi bodde i hade oliver som [palestinier] gör, som vi provade …”, citerades en israelisk soldat i en artikel publicerad av Haaretz den 13 februari.

“Olivolja finns också i varje hem, i gallon, och det hjälper mycket att

Här är en FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

Frågor och svar:

1. Vad handlar artikeln om?
Artikeln handlar om den pågående konflikten i Gaza, där israeliska styrkor genomför en kampanj av död och förstörelse, vilket har lett till en massiv förlust av liv och hemlöshet för palestinierna.

2. Vad är effekterna av konflikten i Gaza?
FN beskriver situationen som “chockerande och desperat”, med tusentals palestinier döda och nästan hela befolkningen hemlös och svältande.

3. Hur har israeliska soldater agerat under konflikten?
Det har rapporterats om israeliska soldater som plundrar och vandaliserar palestinska hem och till och med delar sina handlingar på sociala medieplattformar. Videoklipp visar dem spränga och demolera byggnader, stjäla tillhörigheter och resa Israels flagga över ruinerna.

4. Hur reagerar palestinierna på plundringen?
Palestinierna har gett starka reaktioner på plundringen och vandaliseringen av deras egendom. Det har uppmärksammats att israeliska soldater till och med spelar gitarrer som tidigare ägdes av palestinier som mist sina liv.

5. Har Israels mediakanaler normaliserat dessa handlingar?
Ja, Israels offentliga kanal Kan har visat soldater som presenterar stulen egendom för offentligheten, inklusive en spegel som de tog från Gaza. Vissa israeliska medier har också rapporterat om plundringen utan att kritisera den.

6. Vad säger den israeliska militären om plundringen?
Den israeliska militären har uttalat att plundring av palestinsk egendom av soldater är olagligt. Dock finns det en särskild enhet inom militären som är dedikerad till att beslagta pengar och andra tillgångar som hittas på slagfältet.

7. Hur har sociala medier påverkat spridningen av information om plundringen?
Genom sociala medier har det spridits flera videoklipp som visar israeliska soldater som plundrar och stjäl palestinska tillhörigheter. Detta har bidragit till att avslöja och uppmärksamma soldaternas handlingar.

Definitions:

– Rasmassor: Förstörda byggnader och material efter exempelvis en explosion eller krig.
– Folkmord: En medveten och systematisk utplåning av en viss grupp människor.
– vanställning: Att fördärva eller skada något genom våld eller förstörelse.
– plundring: Att stjäla eller ta bort egendom från någon annan genom våld eller bedrägeri.
– utplånande: Att helt förinta eller eliminera något.
– utrotning: Att aktivt försöka döda eller utplåna en viss grupp människor.
– moraliskt bankrutt: Att vara fullständigt utan moraliska principer eller värderingar.

För mer information om situationen i Gaza, kan du besöka följande länkar:

FN:s rapport om situationen i Gaza
Human Rights Watch-rapport om Israel och Palestina
BBC:s rapport om konflikten i Gaza