Zen Hansen: Att skapa konst av hår

Zen Hansen: Making Art from Hair

Zen Hansen är en 41-årig kvinna från Rigby som har en udda hobby. Hon äger företaget Hair Anthropology där hon skapar smycken och andra prydnadssaker av mänskligt hår. Kunden tillhandahåller sitt eget hår, och syftet är att ge vänner och familjemedlemmar en minnessak att komma ihåg en bortgången älskad eller som en sentimentalt föremål från någon som fortfarande är i livet.

Hansen har sedan lanseringen av företaget i januari 2023 ägnat mycket tid åt att forska om hur hår har använts genom historien för att skapa konstverk, religiösa reliker, rep, gödsel och andra föremål, och hur det kan användas för att lösa världsproblem idag. Hon har lärt sig att tillverka hårsmycken och undervisar nu andra i att skapa sina egna personliga hårkonstverk.

Hansens intresse för hår kommer från hennes barndom. Hon har en sjukdom som kallas Trichotillomani, vilket innebär ett okontrollerbart behov att dra ut hår från hårbotten, ögonbryn eller andra områden på kroppen. Som barn fick hon en antik porträttbild av sin faster som hade flätat hår fastsatt på sig. Det var en bild av Beriah Fitch, en valfångstkapten från Nantucket som levde på 1700-talet. Hårfästena tillhörde honom, och det väckte hennes nyfikenhet.

Genom att återupptäcka den förlorade konsten att arbeta med hår har det blivit ett sätt för Hansen att hantera sin sjukdom. Genom att arbeta med hår på ett konstnärligt sätt kan hon undvika att riva sitt eget hår. För henne är det terapeutiskt och något som har lett henne dit hon är idag.

Att tillverka hårkransar, ringar, kedjor och snören har varit en vanlig praxis genom historien. Hon nämner att peruken i det antika Egypten fortfarande finns bevarad och är över 4000 år gammal.

Under 1800-talet blev det populärt att tillverka hår- och kransar. Drottning Victoria gjorde det modernt när hon gjorde smycken av sin make Prins Alberts hår efter hans död. Victoria sörjde sin mans bortgång i nästan 40 år, och smyckena var ett sätt för henne att minnas honom.

Trots att traditionen med att tillverka smycken av hår försvann ur modet runt 1920 har det på senare tid blivit populärt igen. Hansen hoppas att hålla igång intresset genom sitt företag. Hon berättar att Sverige är det enda landet där traditionen aldrig har dött ut. De fortsätter att praktisera konsten men lär ut den enbart till svenskar. Hon har fått lära sig från amerikanska källor, men hoppas att resa till Sverige i sommar för att lära sig mer.

Hennes största mål med sitt företag är att utbilda människor om olika användningsområden för hår. Hon pekar på ett brittiskt företag som återvinner hår från salonger och använder det till att tillverka produkter som kompost och gödsel och för att absorbera olja och föroreningar för att rena vattendrag. Hår används även till att tillverka mattor som används för att täcka avlopp och det kan förstärka strukturer genom att blandas med lera och betong.

Genom att skapa med hår kan det vara ett material som har användningsområden vi inte har upptäckt än.

För att lära dig mer, kontakta [email protected] eller besök hennes hemsida och Instagram-sida.

FAQ:

1. Vad är Hair Anthropology?
Hair Anthropology är en verksamhet som ägs av Zen Hansen och specialiserar sig på att skapa smycken och dekorationer av mänskligt hår.

2. Vad är syftet med Hair Anthropology?
Syftet med Hair Anthropology är att skapa minnessaker för vänner och familjemedlemmar till en bortgången älskad eller som sentimentala föremål från någon som fortfarande är i livet. Kunden tillhandahåller sitt eget hår för att skapa dessa föremål.

3. Varför är Zen Hansen intresserad av hår?
Zen Hansens intresse för hår kommer från hennes barndom. Hon lider av en sjukdom som kallas Trichotillomani, vilket innebär ett okontrollerbart behov att rycka ur hår från kroppen. Hennes intresse för hårkonst har blivit ett sätt för henne att hantera sin sjukdom och undvika att riva sitt eget hår.

4. Vilka konstverk har skapats med hår genom historien?
Genom historien har håret använts för att skapa konstverk, religiösa reliker, rep, gödsel och andra föremål. Till exempel är en bevarad peruk från det antika Egypten över 4000 år gammal.

5. Varför blev det populärt att tillverka smycken av hår under 1800-talet?
Under 1800-talet blev det populärt att tillverka smycken av hår, framför allt efter att drottning Victoria gjorde smycken av sin make Prins Alberts hår efter hans död. Smyckena var ett sätt för henne att minnas och sörja hans bortgång.

6. Vad är Zen Hansens största mål med Hair Anthropology?
Zen Hansens största mål med Hair Anthropology är att utbilda människor om olika användningsområden för hår, både inom konstnärliga och praktiska områden. Hon vill sprida kunskap om hur hår kan återvinnas och användas för att lösa världsproblem.

Definitions:

– Hair Anthropology: företaget ägt av Zen Hansen som skapar smycken och dekorationer av mänskligt hår.
– Trichotillomani: en sjukdom som innebär ett okontrollerbart behov att rycka ur hår från kroppen.
– Peruk: ett konstgjort hårstycke som bärs för att täcka en del eller hela håret.
– Smycken: dekorationer som bärs för att försköna kroppen, inklusive ringar, halsband och armband.
– Religiösa reliker: objekt som anses vara heliga inom en religion och används för tillbedjan och religiös tillhörighet.
– Gödsel: naturligt material som används för att förbättra jordens bördighet.
– Hårkransar: dekorationer tillverkade av flätat hår som bärs som smycken på huvudet.
– Rep: en längd av tätt sammanvävda trådar eller fibrer för att binda eller hänga något.
– Vattendrag: naturligt flödande vatten, såsom floder och bäckar.
– Mattor: textilprodukter som används för att täcka eller dekorera golv, väggar eller möbler.

Suggested related links:
Hair Anthropology
Hair Anthropology on Instagram