Varning efter stöld av värdefullt safes

En Medina-boende talar ut efter att ha blivit utsatt för ett sofistikerat inbrott där tjuven lämnade platsen med hennes safe fylld med smycken och arvegods. Hela hennes smyckessamling försvann på bara några minuter, med förluster på över 10 miljoner kronor.

Övervakningskameror vid kvinnans hem fångade en maskerad misstänkt som släppte safen från en balkong på andra våningen och sedan snabbt sprang till ett flyktfordon innan polisen anlände. Myndigheterna tror att brottet är en del av en sofistikerad kriminell verksamhet som riktar sig mot välbärgade områden i hela staden.

Kvinnan är en framgångsrik företagare och älskar smycken. Hennes samling inkluderade fina föremål som en flytande diamantklocka från Cartier som hon köpte i Paris, värd hundratusentals kronor, samt familjeskatter som verkligen hade blivit en del av hennes identitet, som hennes älskade mormors vigselring som inte går att prissätta.

“Min mormor och jag var väldigt nära, och jag bar ringen ofta. Den är kanske inte värd mycket, men den är borta”, säger kvinnan. “Det gör ont. Jag känner mig kränkt. Jag känner att någon kom in i mitt personliga utrymme och tog alla mina minnen från mig.”

En video visar en tjuv som bär bort en safe från ett hem i Medina, Minnesota. Safen var lastad med smycken värda en miljon dollar. Nu arbetar myndigheterna för att spåra den misstänkta inblandade, som kan vara kopplad till en djärv serie stölder från hem i västra delen av staden.

Kvinnan visade FOX 9 hur det djärva brottet utfördes på bara några minuter. Det började på kvällen den 7 februari, när den maskerade förövaren krossade en glasdörr som ledde till baksidan av huset. Han sprang sedan direkt upp till övervåningen där han hittade den oskruvade safen i ett skåp i sovrummet och släppte den från balkongen ner på poolområdet nedanför.

Han stal även en reseväska fylld med värdesaker innan han skyndade sig från Medina-hemmet. Han var inne och ute på fem minuter. Familjens avancerade larm- och övervakningssystem larmade omedelbart myndigheterna, som kom dit mindre än tio minuter senare. Men det var ändå för sent, trots att polisen var på hög beredskap efter ett par tidigare inbrott i staden.

“De riktar in sig främst på sovrummen och koncentrerar sig på det området, utan att spendera tid i resten av huset. Så, han är inne och ute på några minuter”, förklarar Medina polischef Jason Nelson.

Nelson tror att brotten är en del av en välordnad kriminell verksamhet som scoutar välbärgade områden och slår till när de tror att ingen är hemma. I det här fallet väntade misstänktet på att arbetsgrupperna som renoverade ett hem på andra sidan egendomens staket skulle lämna för dagen innan han parkerade flyktbilen på den förlängda infarten. Kvinnan var på väg tillbaka till Minnesota när hon fick reda på inbrottet på sin inhägnade egendom som hon trodde var väl skyddad.

“Jag satt vid fönstret och bara tårarna. Jag kan inte tro det. Jag kände mig så kränkt”, säger kvinnan. “Människor tror inte att det kommer att hända dem. Och jag trodde aldrig att de skulle ta hela safen. Det är chockerande.”

Nelson tror att de brottslingar som slog till i Medina de senaste veckorna kan vara ansvariga för minst tio liknande, högklassiga inbrott från Lake Elmo till Wayzata och kanske även utanför Minnesota. Utredningar som erhållits av FOX 9 visar att utredare försöker få fram GPS-data från Google för att försöka spåra mobiltelefoner i områdena där dessa anmälda brott har ägt rum. Flera brottsbekämpande myndigheter samarbetar just nu på alla nivåer, inklusive federalt, för att försöka lösa fallet.

Frågor och svar baserade på huvudämnena och informationen som presenteras i artikeln:

1. Vad hände under det sofistikerade inbrottet i Medina?
Under det sofistikerade inbrottet i Medina blev en kvinna utsatt för ett inbrott där tjuven stals hennes safe fylld med smycken och arvegods. Hennes smyckessamling försvann på bara några minuter, och förlusten uppgår till över 10 miljoner kronor.

2. Vem misstänks för inbrottet?
En maskerad misstänkt fångades på övervakningskameror vid kvinnans hem. Personen släppte safen från en balkong på andra våningen och flydde till ett flyktfordon innan polisen anlände. Myndigheterna tror att brottet är en del av en sofistikerad kriminell verksamhet som riktar sig mot välbärgade områden i staden.

3. Vilka värdefulla föremål försvann i inbrottet?
Kvinnans smyckessamling inkluderade fina föremål som en flytande diamantklocka från Cartier, värd hundratusentals kronor. Dessutom försvann familjeskatter, som hennes älskade mormors vigselring som har ett oersättligt värde för kvinnan.

4. Hur utfördes inbrottet?
Den maskerade förövaren krossade en glasdörr för att komma in på baksidan av huset. Personen gick direkt upp till övervåningen där safen var oskruvad i ett skåp i sovrummet. Förövaren släppte safen från balkongen ner på poolområdet. Innan han flydde stal han även en reseväska med värdesaker.

5. Vilka åtgärder vidtas för att lösa fallet?
Myndigheterna arbetar för närvarande för att spåra och gripa den misstänkta inblandade i fallet. Utredningar pågår för att försöka koppla samman detta inbrott med ett antal liknande högklassiga inbrott i området. Flera brottsbekämpande myndigheter samarbetar, inklusive federalt, för att lösa fallet.

Definitioner:
– Sofistikerat: När något är sofistikerat innebär det att det är komplicerat och välorganiserat.
– Inbrott: Ett inbrott äger rum när någon olagligt bryter sig in i en annan persons egendom för att stjäla eller begå andra olagliga handlingar.
– Smycken: Smycken är dekorationer som bärs för att pryda kroppen, vanligtvis tillverkade av ädelmetaller och innehållande ädelstenar.
– Arvegods: Arvegods är ägodelar eller egendom som ärvs efter en släkting.
– Övervakningskameror: Övervakningskameror är kameror som används för att övervaka och registrera händelser eller aktiviteter.
– Balkong: En balkong är en förhöjd plattform som är ansluten till en byggnad, ofta med räcken eller staket, och ger en utomhusyta på en högre våning.
– Medina: Medina är en stad i delstaten Minnesota, USA, där brottet ägde rum.

Förslag till relaterade länkar:
Medina kommun
Inbrott på Wikipedia
Cartier