Välja mellan äkta och skapade diamanter: En ny trend på smyckesmarknaden

När Sandee Vargo förlorade en av sina diamantörhängen för två år sedan, förvandlade hon den känslan av förlust till en möjlighet att prova något nytt.
Hennes återstående diamantknopp på en tredjedels karat var en äkta diamant, brytt ur marken. Men Vargo från North Huntingdon blev intresserad av ett annat alternativ för ersättningen: lab-skapade diamanter. De är fysiskt identiska med brytna diamanter, säljs till en bråkdel av priset och anses av många konsumenter vara ett mer etiskt och miljövänligt val jämfört med deras traditionella motsvarigheter.
“Det skulle ha varit absurt dyrt att matcha den äkta diamanten och infattningen med det återstående örhänget” sa hon. “Sedan såg jag ett vackert par lab-skapade diamantörhängen som var mycket billigare. Jag placerade min äkta diamant bredvid den lab-skapade. Det var allt.”
“Den lab-skapade diamanten var mer bländande och jag köpte det paret. Om jag förlorar en av dessa kommer det att vara mycket billigare att ersätta” sa Vargo.

Hon tillhör en växande grupp av konsumenter som väljer lab-skapade stenar. Enligt medägare Jeff DePalma från J & J Jewelers i Jeannette, väljer nu cirka 80% av hans kunder lab-skapade diamanter istället för de naturligt brytna.
“De flesta har redan bestämt sig när de kommer hit om de vill ha en naturlig eller lab-skapad diamant” sa DePalma. “Jag skulle vilja säga att vi säljer ungefär sju eller åtta lab-skapade för varje tre naturliga. Jag tror att detta är här för att stanna.”
‘Become mainstream’
Tekniken för att producera diamanter i labb har utvecklats snabbt de senaste åren. Först producerade på 1950-talet är lab-skapade diamanter nu betydligt billigare och enklare att tillverka – och nästan omöjliga att skilja från brytna stenar.
Marknaden har nu översvämmats av labb-tillverkade diamanter vilket har sänkt priset ytterligare, och många kunder har utnyttjat möjligheten.
“Det har varit en exponentiell ökning av intresse för lab-skapade diamanter. De har verkligen blivit mainstream” sa Lisa Rosen, VD för International Gem Society, en online resurs inom ädelstenar.
“(Ursprungligen,) var tekniken extremt dyr för att producera en lab-skapad diamant. När tekniken har förbättrats över tiden har kostnaden sjunkit dramatiskt… De översvämmar marknaden och vänder branschen på huvudet” sa Rosen.
Hon har till och med en egen lab-skapad diamant.
“Jag har en 1,5 karats lab-skapad diamantring” sa Rosen. “Jag bär den som vilken annan ring som helst… Jag oroar mig inte för att den ska vara spröd eller gå sönder. Jag vet att den är lika hållbar som en brytna diamant.”
Lab-skapade diamanter är äkta, riktiga diamanter, poängterade hon.
“Det gör mig galen när jag hör folk beskriva dem som konstgjorda diamanter” sa Rosen. “Kemiskt, optiskt, fysiskt är de identiska med en brytna diamant.”
Skillnaden upptäcka
Det kan vara svårt att se skillnaden mellan en lab-skapad och en naturligt brytna diamant. Förstoringsglas kan hjälpa till, men det är inte alltid helt tillförlitligt.
Skillnaderna är så små att Dale Gordon från D.S. Gordon Jewelers i Lower Burrell måste vara försiktigare med vilka ädelstenar han köper in till sin butik.
“De flesta lab-skapade diamanter har en laserinskription på kanten – pyttesmå tryck som du bara kan se med 10- till 40-gångers förstoring” sa han. “Om någon skulle komma in med en högkvalitativ sten som jag var intresserad av att köpa över disk, skulle jag vara tvungen att titta mycket noga för att se om det var en naturlig diamant.”
Eftersom priset på lab-skapade diamanter har sjunkit betydligt de senaste åren är många juvelaffärer tveksamma att köpa tillbaka dem av rädsla för att förlora pengar.
“Om jag ser en sten som jag är osäker på och jag faktiskt vill köpa den över disk, måste jag vara skeptisk och kanske inte köpa den alls” sa Gordon.
Brian Nicklaus, guldsmed hos Brian Nicklaus Jewelry på Pawn & Jewelry Exchange i Greensburg, säger att det finns ledtrådar som hjälper juvelerer att identifiera lab-skapade diamanter.
“Det finns små saker som personer som gör detta professionellt, jag kan se direkt med hjälp av sammanhang” sa han. “Du kommer aldrig att se lab-skapade diamanter av dålig kvalitet. Om någon har en perfekt diamant är jag skeptisk.”
Välja labb eller bryta
Konsumenter väljer inte bara lab-skapade diamanter på grund av det lägre priset, vissa föredrar dem på grund av etiken kring brytna diamanter – som kan komma från krigshärjade områden eller produceras under dåliga arbetsförhållanden.
Men tillverkningen av lab-skapade diamanter har sina egna nackdelar. Processen kan använda mycket energi, och vissa företag arbetar nu mot att använda förnybar energi för att minska sin miljöpåverkan, sa Rosen.
“Eftersom det finns ett enormt utbud av dessa lab-skapade diamanter har priset sjunkit markant” sa hon. “Om du har en budget kan du istället för att köpa en 1-karats brytna diamant kanske köpa en 2,5-karats eller 3-karats lab-diamant. Det är en ganska anmärkningsvärd prisskillnad.”
Denna prisskillnad motsvarar också vad lokala juvelerare har sett, sade Anna Daily på Greenfield Jewelers. Hon arbetar med sin far, Mike Daily, i butiken och hon säger att 80% till 85% av deras försäljning av förlovningsringar är lab-skapade. Diamanternas popularitet ökade betydligt år 2020, tillade hon.
“I min pappas generation köpte man oftast en kvarts- eller halvkarat till sin fru. Nu för tiden kan man få en 1-karats eller 2-karats diamant för samma pris” sa hon. “Du får skönhet, storlek, stil och den ring du drömmer om till ett rimligt pris.”
Vissa par som väljer en lab-skapad diamant till sin förlovningsring gör det för att de vill använda de pengarna de sparar till något annat, sa Brian Beeghly, medägare av Beeghly & Co. i Greensburg.
“Oftast är det ett par som bestämmer detta tillsammans” sa han. “De kan säga, ‘OK, vi kan ta den skillnaden på 5000 dollar och använda dem till en fantastisk smekmånad, en bättre bostad eller vad annat de har i sina liv.”
Rosen poängterade också att varken lab-skapade eller brytna diamanter är överlägsna. Valet är mer en fråga om personliga preferenser och ekonomi.

Vanliga frågor baserat på artikeln om lab-skapade diamanter:

1. Vad är lab-skapade diamanter?
Lab-skapade diamanter är diamanter som tillverkas konstgjort i laboratorium. De är fysiskt identiska med naturligt brytna diamanter och anses vara ett mer etiskt och miljövänligt alternativ.

2. Varför väljer konsumenter lab-skapade diamanter?
Konsumenter väljer lab-skapade diamanter på grund av det lägre priset samt på grund av oro för etiska problem som kan vara förknippade med naturligt brytna diamanter. Lab-skapade diamanter anses vara en mer prisvärd och etiskt korrekt val.

3. Hur skiljer sig lab-skapade diamanter från naturligt brytna diamanter?
Lab-skapade diamanter är kemiskt, optiskt och fysiskt identiska med naturligt brytna diamanter. Skillnaden kan vara svår att se med blotta ögat, men förstoringsglas och laserinskriptioner kan hjälpa till att identifiera lab-skapade diamanter.

4. Hur har utvecklingen av lab-skapade diamanter påverkat marknaden?
Tekniken för att producera lab-skapade diamanter har utvecklats snabbt de senaste åren, vilket har gjort dem betydligt billigare och enklare att tillverka. Marknaden har nu översvämmats av lab-skapade diamanter, vilket har sänkt priset ytterligare och lett till en ökad popularitet.

5. Vilka är fördelarna och nackdelarna med lab-skapade diamanter?
Fördelarna med lab-skapade diamanter inkluderar lägre pris, etiskt och miljövänligt val samt kemisk, optisk och fysisk identitet med naturligt brytna diamanter. Nackdelarna kan inkludera energianvändning vid tillverkningsprocessen, men många företag arbetar mot att minska sin miljöpåverkan genom att använda förnybar energi.

Relaterade länkar:
J & J Jewelers
International Gem Society
D.S. Gordon Jewelers
Brian Nicklaus Jewelry
Beeghly & Co.
Greenfield Jewelers