Upprepning av Moped-rån: En ökning av moped-burna rån i hela staden

Två migranter har gripits för en rad mopedrån där de snodde smycken från intet ont anande New Yorkers, enligt källor inom rättsväsendet – i takt med att antalet rån med scooter exploderar över hela staden.

Luis Tovar Pacheco och Alvaro Martinez – venezuelanska medborgare bosatta i Bronx – greps efter en anmälan om våld i hemmet på Pachecos Laconia Avenue, berättade poliskällor för The Post.

Arresteringarna kommer efter att två andra migrantmän greps på måndagen, som misstänks vara inblandade i en separat ligarum som har stulit människors mobiltelefoner direkt ur deras händer, sedan hackat apparaterna och tömt deras bankkonton.

Men det klåfingrade paret som greps igår letade inte efter mobiltelefoner – istället letade de efter New Yorkers som bar Rolex-klockor, guldband, klockor eller andra smycken, säger poliskällor.

Sedan blinkade de med en pistol och fråntog offren deras ägodelar innan de smälte tillbaka bland de miljontals människor som kallar the Big Apple för hemma.

“Jag hoppas att dessa gripanden ger människor tillbaka förtroendet för vår stad”, sa NYPD Capt. Tawee Theanthong, chef för polisavdelningens centrala rångrupp, till The Post. “Det som inte går att försäkra är förlusten av förtroende och värdighet som människor känner när någon bara kommer fram och tar något från dem.”

Polisen tror att de två männen var aktiva i två olika “mönster” eller serier av brott med gemensamma drag, som vem som begick brottet eller hur de gjorde det.

Efter sin anhållning erkände Pacheco en rån med vapen inblandat i en serie brott från hösten 2023, vilket källor säger att det även spred sig till Westchester County, New York och Bergen County, New Jersey – och två grova stölder i en annan serie, enligt poliskällor.

Polisen har gripit flera män från olika grupper av mopedburna rånare under den senaste veckan, inklusive några som var kopplade till det chockerande rånet i Brooklyn som lämnade en kvinna liggande på trottoaren bara tre dagar efter julen.

“Un explosion med mopedåkande brottslingar”

Det misstänkta brottets tillvägagångssätt påminner om en annan grupp av moped-åkande migranter som har terroriserat New Yorkers sedan minst november. NYPD-statistik visar en enorm ökning av antalet brottsmönster som innefattar scootrar.

I januari 2023 undersökte polisen bara ett sådant mönster, säger polisen.

I år tittar de på 32 separata grupper av relaterade brott – en ökning på hela 3 200 procent.

Den andra konspirationen – ledd av en venezolansk migrant vid namn Victor Parra – fokuserade mer på att ta människors mobiltelefoner så att brottslingar kunde hacka sig in och tömma sina offeres bankkonton innan de sålde själva enheten utomlands.

Även om Parra håller sig gömd, så åtalades två andra män – Cleyber Andrade, 19 år, och Juan Uzcatgui, 23 år – igår kväll för brott kopplade till ligor, som har kopplats till minst 62 olika fall av grov stöld i the Big Apple sedan november.

Poliser och experter inom rättsväsendet berättade för The Post att allt detta ingår i en växande, scooter-baserad brottsvåg som använder sig av dessa smidiga fordon istället för större och klumpigare flyktbilar.

“I andra delar av världen är det inte ovanligt med brott som begås med motorcyklar och mopeder”, sa Brian Higgins, professor vid John Jay College of Criminal Justice och tidigare polischef i Bergen County, till The Post i onsdags.

Higgins tillade att mopeder ger brottslingar en rad fördelar – inklusive överraskningselementet, som rånarna utnyttjar när de åker upp på trottoaren för att råna något från en fotgängare.

“Du förväntar dig inte det”, sa Higgins. “Och när de väl kommer fram till dig har de förmodligen redan händerna på vad de ska stjäla, vare sig det är en handväska eller en kedja. Och sen är de borta. De behöver inte ens stanna. Det är gjort i ett svep.”

Sedan försvinner förarna i stadens outtömliga trafik, växlar mellan bilar och försvinner snabbt.

Experter säger att allt detta ingår i en brådstörtad av brott som är beroende av mopeder.

Men gruppernas höga nivå av sofistikering överraskade också Higgins, som sa att deras användning av hackare och förståelse för bankappar antyder att de inte bara är vanliga gatubrottslingar.

Om de inte stöttas av någon slags utländsk struktur, sa han, så är de åtminstone erfarna inom sitt hemliga yrke.

Brian Higgins, professor vid John Jay College i Manhattan, sa att många offer hör inte ens scootrarna komma förrän de redan är på dem.

“Jag tror inte att de skulle ha tillräckligt med tid att koordinera allt detta när de väl kom hit”, sa Higgins och hänvisade specifikt till nyligen anlända migranter som Parra. “Det verkar vara en organiserad brottsorganisation som inrättades innan de ens kom hit. De vet hur man snabbt eskalerar det här.”

“De har inte bara suttit en kväll, dricker öl och försökt komma på ett riktigt bra brott”, sa Higgins. “Det finns för många steg i det.”

Poliser slår tillbaka

Myndigheterna har märkt detta och försöker sätta käppar i hjulet för brottslingarna.

Tidigare i veckan meddelade distriktsåklagaren i Queens, Melinda Katz, att hennes kontor hade samarbetat med NYPD för att beslagta 43 olagligt parkerade mopeder på vältrafikerade trottoarer i Elmhurst, Jackson…

FAQ:

1. Vem har gripits för mopedrån i New York?
Två venezuelanska medborgare, Luis Tovar Pacheco och Alvaro Martinez, har gripits för en rad mopedrån där de snodde smycken från New Yorkers.

2. Var greps de?
De greps efter en anmälan om våld i hemmet på Pachecos Laconia Avenue i Bronx.

3. Vad letade de efter under rånen?
De letade efter New Yorkers som bar Rolex-klockor, guldband, klockor eller andra smycken.

4. Vilka andra gripanden har gjorts relaterade till mopedrån?
Under den senaste veckan har polisen gripit flera män från olika grupper av mopedburna rånare, inklusive några som kopplats till ett chockerande rån i Brooklyn.

5. Varför används mopeder för brott i New York?
Mopeder ger brottslingar fördelar som överraskningseffekt när de åker upp på trottoaren för att råna någon. Dessutom kan de smidigt navigera i stadens trafik och snabbt försvinna.

Definitions:

– Mopedrån: Rån där förövarna använder mopeder som flyktfordon efter att ha begått brottet.
– Vapeninblandat rån: Rån där en pistol eller annat vapen används som hot.
– Ligor: Grupper av brottslingar som samarbetar för att begå olika brott.
– Rångrupp: En polisavdelning som specialiserar sig på att utreda och bekämpa rån.
– Brottsmönster: Repetitiva och identiska tillvägagångssätt eller egenskaper hos brott som hjälper polisen att koppla samman dem.
– Sofistikerad: Avancerad och välplanerad.

Related links:
New York City Police Department (NYPD) Crime Stoppers
New York State Unified Court System
New York Civil Liberties Union