Skall Studio och Kinraden: Ett gemensamt uppdrag för ekologisk design

På årets Copenhagen Fashion Week debuterade danska modevarumärket Skall Studio sin kommande AW24-kollektion med 29 looks som väckte nostalgi för 1960-talets New York City, vid en tid då artister och intellektuella som Joan Baez och Bob Dylan utmanade det rådande samhället. Men det var inte bara de välstylade rutiga yllekapporna och skräddarsydda kostymerna som stal showen – det var även glittret av metall, dolt i en låg knut eller på ett ensamt öra. Det visade sig att Skall Studio presenterade en kollektion inuti en kollektion. Levitas, en femdelad serie av organiskt formade smycken, var designad i samarbete med Kinraden, ett finjewelry-varumärke av arkitekt och designer Sarah Müllertz.

Kollektionen består av en brosch, hårnål, en stor örhänge, ett litet örhänge och en knapp, alla utformade för att verka trotsa tyngdlagen, därav namnet Levitas, som betyder “lättighet” på latin. Levitas syftar också på hur metallerna, både återvunnet sterlingsilver och 18 karats guld, interagerar med ljuset när de bärs. Smådelarna utmärks av sina perfekt operfekta former och flytande konturer, som påminner om former som finns i naturen.

För att ta reda på mer om denna mode- och smyckesamarbete, pratade vi med Marie, Julie och Sarah för att lära oss mer om deras inspiration och förhoppningar om framtidens medvetna design. Istället för att citera låter vi beskriva samarbetet och inspirationskällorna på ett mer levande sätt.

Vi är verkligen imponerade över samarbetet. Berätta mer om hur detta samarbete mellan Kinraden och Skall Studio kom till.
Julie Skall: Det finns flera skäl till varför vi valde att samarbeta. Grunden i skandinavisk enkelhet och hantverk gör att vi båda grundades med en hållbar approach år 2014 och med önskan att förändra våra respektive branscher. Skall Studio är ett värdebaserat varumärke och när vi gör samarbeten är det väldigt viktigt för oss att samarbeta med varumärken som delar samma värderingar. Vi delar kärleken till naturen, naturliga material, återvunna material och strävar efter att skapa hållbara och långvariga produkter. Dessutom är vi nästan grannar eftersom våra butiker ligger på samma gata i Köpenhamn.

Sarah Müllertz: Ja, vi har observerat varandra ett tag nu – det är fantastiskt att ha någon med samma missionsförklaring som din granne, och vi beundrar verkligen Julie och Marie för det de gör med Skall. Vi startade konversationen på ett försiktigt sätt och lät det naturligt flyta för att se om vi kunde skapa något tillsammans som kändes meningsfullt. Det visade sig att vi kunde det, och jag älskar den riktning vårt gemensamma designprojekt har tagit. Med min bakgrund inom arkitektur är jag van vid samarbeten, och jag uppskattar den ram och frihet som Marie och Julie har gett mig för att arbeta med mina hantverk.

Vad inspirerade formerna och figurerna i Levitas-kollektionen?
Sarah Müllertz: Utöver våra delade värderingar har vi en djupt rotad koppling till essensen av skandinavisk design – det var utgångspunkten. För denna kollektion hämtade jag också inspiration från mina arkitektoniska hjältar – Neyemier och Brancusi. Det eleganta samspel mellan silver och kroppens kurvor gör det till mer än bara estetik; det symboliserar den djupa utmaningen att skulptera fysiskt utrymme. Många av Lumen Collection’s generösa former fångar väsen av flytande former och grace, genom att ha skulpterade organiska former som direkt speglar de mjuka ojämnheterna som finns och skapas i naturen.

Vilken är er personliga inställning till att använda statement-smycken, som Floris Brooch eller Hair Pin, i vardagen?
Marie Skall: Skall Studio är känt för sina klassiska och enkla stilar, skapade för att hålla länge, och vi tycker att Floris Brooch och Floris Hair Pin i återvunnet sterlingsilver är bra tillfällen att leka med våra klassiska stilar. Speciellt Floris Hair Pin ger utrymme för fantasi eftersom den kan användas på många sätt – inte bara i håret, utan också på våra stickade plagg eller till och med i en ficka. Dessutom ger Levitas Button en ny look till våra stilar – vi älskar hur en knapp enkelt kan förändra utseendet.

Vilka förhoppningar har ni för framtiden inom mode och vad vill ni inspirera med Skall Studio och detta samarbete med Kinraden?
Marie Skall: Vi hoppas på ännu mer fokus på naturliga material eftersom vi tror att dessa material är bättre för både människor och planeten. Självklart också eftersom enkelmaterial är lättare att återvinna. Med detta samarbete hoppas vi även uppmuntra till mindre och bättre konsumtion. Kvaliteten på de material vi väljer att köpa betyder allt.

Levitas Collection kommer att finnas tillgänglig tidigt i september 2024 i Skall Studios och Kinradens flaggskeppsbutiker, samt online och hos utvalda återförsäljare över hela världen. Fotografi av Thomas Degner.

Här är en FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

Frågor och svar:
1. Vilken var inspirationen bakom Skall Studios AW24-kollektion?
Inspirerad av 1960-talets New York City, där artister och intellektuella som Joan Baez och Bob Dylan utmanade det rådande samhället, var Skall Studios AW24-kollektion en nostalgisk hyllning till den tiden.

2. Vad var särskilt framträdande i kollektionen?
Förutom de välstylade rutiga yllekapporna och skräddarsydda kostymerna, fick smyckena i Levitas-kollektionen också mycket uppmärksamhet. De var organiskt formade och innehöll både återvunnet sterlingsilver och 18 karats guld.

3. Vad betyder namnet Levitas?
Namnet “Levitas” kommer från det latinska ordet för “lättighet” och syftar på smyckenas förmåga att verka trotsa tyngdlagen samt hur metallerna reflekterar ljuset när de bärs.

4. Vem designade smyckena i Levitas-kollektionen?
Smådelarna i Levitas-kollektionen designades av Sarah Müllertz, en arkitekt och designer som är kreativ chef för finjewelry-varumärket Kinraden.

5. Varför valde Skall Studio och Kinraden att samarbeta?
Både Skall Studio och Kinraden grundades med en hållbar approach och delar samma värderingar när det gäller kärleken till naturen, naturliga material och återvunna material. De båda varumärkena ville skapa hållbara och långvariga produkter och hade även butiker belägna på samma gata i Köpenhamn.

6. Vad inspirerade formerna och figurerna i Levitas-kollektionen?
Formerna och figurerna i Levitas-kollektionen inspirerades av essensen av skandinavisk design samt av arkitektoniska hjältar som Neyemier och Brancusi. Smådelarna har perfekt operfekta former och flytande konturer som påminner om former som finns i naturen.

7. Hur kan man använda statement-smycken i vardagen?
Skall Studio anser att deras klassiska och enkla stilar, såsom Floris Brooch och Hair Pin, är bra sätt att leka med sina kläder. Floris Hair Pin kan användas på olika sätt, inte bara i håret, utan också på kläder eller till och med som en accessoar i en ficka. Smådelarna i Levitas-kollektionen ger också en ny look till Skall Studios stilar.

8. Vilka förhoppningar har Skall Studio och Kinraden för framtiden inom mode?
Skall Studio och Kinraden hoppas på ännu mer fokus på naturliga material och en hållbar approach inom mode. De vill inspirera till mindre och bättre konsumtion samt betonar vikten av att välja högkvalitativa material.

Förklaringar av nyckelbegrepp:
– Copenhagen Fashion Week: Modevecka i Köpenhamn som presenterar ny kollektioner och trender.
– Skall Studio: Danskt modevarumärke som debuterade sin kollektion på Copenhagen Fashion Week.
– AW24-kollektion: Kollektion för höst-vinter 2024.
– Levitas: Namnet på smyckeskollektionen som designades i samarbete mellan Skall Studio och Kinraden.
– Finjewelry-varumärke: Varumärke som specialiserar sig på exklusiva smycken av hög kvalitet.

Rekommenderade länkar:
Skall Studio (hemsida för Skall Studio)
Kinraden (hemsida för Kinraden)