Prakten hos Truman Capotes svanar

Truman Capotes Swans har alltid varit kända för sina fantastiska liv. Deras sociala kalendrar var fyllda med skidresor till Alperna varje vinter, kryssningar i Medelhavet på sommaren och luncher och fester längs den amerikanska östkusten året runt. Men det är inte bara deras kläder i Ryan Murphys Feud: Capote vs The Swans som imponerar (Zac Posen personligen skapade looken för Capotes Black and White Ball). Även smyckena är lika bländande. Naomi Watts bär till exempel örhängen från Verdura som Babe Paley, och Chloë Sevignys CZ Guest bär en halvädelstenshalsband från samma märke (en favorit hos de verkliga svanarna på 70-talet).

“[Att se perfekt ut] var ett heltidsjobb för dem,” säger Sothebys Frank Everett, vice ordförande för smycken i Amerika, om svanarna. “Du klädde på dig en smart klänning med lite guldsmycken när du vaknade, och sedan var du hemma och planerade menyer, skrev brev och pratade i telefon. Sedan kom lunchen, [då] klädde du dig i en skräddarsydd kostym och pärlor eller juveler med cabochonslipade färgade ädelstenar.”

Detta är ingen överdrift – om något är det en konservativ uppskattning av den tid som svanarna spenderade på att byta kläder under dygnets lopp. Ta Ann Woodward till exempel – hustru till William Woodward Jr, arvinge till Hanover National Bank-förmögenheten – som krävde fyra klädbyten och fyra smyckesuppsättningar varje dag. Och även om svanarna ägde några kostymsmycken från Chanel, Lavin och Armani – se Lee Radziwills samling, som såldes på auktion 2019 – bestod deras smycken främst av äkta varor. “Svanarna bar specialtillverkade smycken som var lika designade som modesmycken, men eftersom dessa damer var så förmögna hade de råd att få dessa ambitiösa stycken tillverkade med ädelmetaller och ädelstenar”, konstaterar Everett.

Inte bara genom garderober fyllda av Yves Saint Laurent och Oscar de la Renta kunde svanarna imponera på varandra, utan också genom att bära spektakulära fina smycken. Som Nicholas Foulkes berättar i sin bok från 2013, Swans: Legends of the Jet Society, bjöd Gloria Guinness en sommar in Babe Paley på familjeyachten Calypso och rådfrågade henne om att packa ledigt. Babe blev senare bestört över att se Gloria som dånade i diamanter under hela semestern. När hon blev inbjuden tillbaka följande sommar tog Babe inga chanser och tömde sitt kassaskåp i sin resväska. “Verkligen, älskling”, sa Gloria med subtilt skådespelad förvåning och en dos elakhet. “Varför alla smycken? Vi är bara på båten.”

Vem vände de sig till för sina designade smycken? Som nämnts förseglade den excentriska italienska aristokraten Fulco di Verdura, tidigare chef för smyckesdesign på Chanel och skapare av Malteserkorset, ofta Swans med fantastiska unika smycken. Även Jean Schlumberger, som ledde den kreativa avdelningen på Tiffany & Co. från 1956, levererade sällsynta smycken till dem. Jackie Kennedy var i synnerhet förtjust i den senares färgglada emaljarmband, medan Babe Paley hade en imponerande Tiffany-samling, inklusive ett specialdesignat turkost och diamant-halsband som hon bar på President Dwight D Eisenhowers installationsbal 1953, samt en stjärnfiskbrosch med smaragder, safirer och diamanter. “Inte ens dagens stora namn inom mode kan mäta sig med svanarnas elegans”, avslutar Everett. Sannare ord har aldrig sagts.

En FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen i artikeln:

1. Vem är Truman Capotes Swans?
– Truman Capotes Swans är en grupp kvinnliga socialiter som var kända för sitt glamorösa livsstil och deras nära band till författaren Truman Capote.

2. Vad var svanarnas sociala kalendrar fyllda med?
– Svanarnas sociala kalendrar var fyllda med skidresor till Alperna varje vinter, kryssningar i Medelhavet på sommaren och luncher och fester längs den amerikanska östkusten året runt.

3. Vilket smyckesmärke bar Naomi Watts som Babe Paley?
– Naomi Watts bar örhängen från Verdura som Babe Paley i Ryan Murphys Feud: Capote vs The Swans.

4. Vilka var de verkliga svanarnas favoritsmycken på 70-talet?
– De verkliga svanarna på 70-talet hade älsklingsmärket Verdura när det kom till smycken.

5. Vilka var svanarnas smycken gjorda av?
– Svanarnas smycken var främst tillverkade av ädelmetaller och ädelstenar.

6. Vad gjorde svanarna för att imponera på varandra?
– Förutom sina imponerande garderober imponerade svanarna på varandra genom att bära spektakulära fina smycken.

7. Vem gjorde designade smycken åt svanarna?
– Svans smycken kom ofta från Fulco di Verdura, en tidigare chef för smyckesdesign på Chanel och skapare av Malteserkorset, samt från Jean Schlumberger, som var chef för den kreativa avdelningen på Tiffany & Co.

Definitioner:

– Socialiter: Personer som har uppnått kändisskap och erkännande genom sin framstående sociala roll och livsstil.

– Kaliber: Standard eller kvalitet på något.

– Örhängen: Smycken hängande från öronen, vanligtvis i form av dekorativa bitar som är fästa vid öronhålen.

– Halvädelstenshalsband: Ett halsband gjort av halvädelstenar, vilket är ädelstenar vars hårdhet och skönhet ligger någonstans mellan ädelstenar och vanlig sten.

– Konservativ uppskattning: En försiktig eller försiktig gissning om något, oftast som en underdrift.

– Kostymsmycken: Smycken som är gjorda för att matcha eller komplettera en specifik klänning eller kostym.

– Ambitiösa: Som involverar höga mål eller strävanden.

– Yachten: Ett stort och lyxigt fartyg som används för nöjesändamål, ofta ägs av rika personer.

– Diamanter: Ädelstenar som är kända för sin hårdhet och glans, ofta används i smycken och som symboler för lyx.

– Aristokraten: En medlem av den högsta sociala klassen, ofta inkluderande adeln.

– Smyckesdesign: Processen att designa och skapa smycken.

– Kreativa avdelningen: En del av ett företag som är ansvarig för att utveckla och skapa nya kreativa koncept och produkter.

Suggested related links:
Sothebys
Verdura
Tiffany & Co.