Nya teknik möjliggör övervakning av hälsa med en ring

Ingenjörerna vid Universitetet i Waterloo har uppfunnit en antenn som är tillräckligt liten för att passa in i en ring och kan övervaka din hälsa på ett icke-invasivt sätt. Den kan bäras som en smycke och skickar säkert medicinska uppgifter till en smartphone eller sjukhus via radiovågor. Det är det första steget i att skapa en enhet som kan användas för icke-invasiv medicinsk sensorteknik, som att övervaka blod- och syrenivåer eller följa sjukdomsutveckling. Tidig upptäckt är en fördel, förklarade Omar Ramahi, ledande forskare för enheten, och tillade: “Det är faktiskt det bästa sättet för förebyggande förutom kost, motion och en hälsosam livsstil.” Hoppet är att enheten genom kontinuerlig övervakning kan ge mer exakta mätningar jämfört med en kort snabbtitt på en läkarmottagning där nervositet kan få blodtrycket att stiga. “Om vi kan ta hälsovård, eller åtminstone övervakning av hälsovård, ut ur läkarmottagningen tror jag att det kommer att vara mycket bättre för oss alla”, säger Ramahi.

Ramahi visar upp ringen med den lilla medicinska antennen inuti. (Spencer Turcotte/CTV Kitchener)

Forskningsteamet fokuserar för närvarande på att kombinera användningen av antenner och sensorer för att överföra data till en databas som lagrar information. Men de är också intresserade av mer än bara medicinsk data. “Jag skulle säga även med människors livsstil. Och nästa steg är att testa det med några sensorer som kommer att byggas och integreras med denna ring”, säger han till CTV News. Teamet utvidgar också sin smyckesteknik bortom ringar. “Vi har en mycket attraktiv, faktiskt väldigt snygg armband. Och den konkurrerar med Gucci, Chloé och Christian Dior”, skämtar han. De kanske inte är de mest framåtsträvande inom mode, men de är i framkant av tekniken. Teamet hoppas att enheten ska hjälpa människor att lära känna sig själva bättre än någonsin tidigare.

Vanliga frågor baserat på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

1. Vad har forskarna vid Universitetet i Waterloo uppfunnit?
Forskarna har uppfunnit en antenn som är tillräckligt liten för att passa in i en ring och kan övervaka hälsan på ett icke-invasivt sätt.

2. Hur kan antennringen skicka medicinska uppgifter?
Antennringen skickar medicinska uppgifter säkert till antingen en smartphone eller sjukhus via radiovågor.

3. Vilken typ av medicinska uppgifter kan enheten övervaka?
Enheten kan användas för att övervaka blod- och syrenivåer samt följa sjukdomsutveckling.

4. Varför är tidig upptäckt viktig?
Tidig upptäckt är fördelaktig eftersom det ger möjlighet att förebygga sjukdomar och komplikationer.

5. Varför är kontinuerlig övervakning önskvärt?
Genom kontinuerlig övervakning kan enheten ge mer exakta mätningar jämfört med en kort snabbtitt på en läkarmottagning där nervositet kan påverka resultatet.

6. Vilka andra typer av sensorer kan integreras med enheten?
Forskarna är intresserade av att integrera andra sensorer som kan övervaka människors livsstil.

7. Vilka andra smycken utvecklar forskarna?
Forskarna utvecklar också ett attraktivt armband som konkurrerar med kända modevarumärken som Gucci, Chloé och Christian Dior.

Definitions:

– Icke-invasivt: En metod eller teknik som inte kräver invasiva åtgärder eller att man tränger in i kroppen.

Suggested related links to main domain (not subpages):

1. Universitetet i Waterloo – Länk till Universitetet i Waterloos officiella webbplats.
2. CTV News – Länk till CTV News webbplats.