Kriminalfall med förfalskat ursprungligen amerikanskt smycke föder debatt om medvetenhet om omedvetna fördomar hos juryn

En kriminalrättegång i New Mexico år 2017 avslöjade en av de största fallen av förfalskade smycken med ursprungligt amerikansk design. Enligt rättsdokument importeras smycken värda tiotusentals dollar från Filippinerna och säljs som ursprungligt amerikanska smycken runtom i delstaten.

De misstänkta i fallet, Imad, Iyad, Nedal och Raed Aysheh, är palestinska muslimer. Därför bad deras advokater domaren att låta jurymedlemmarna titta på en video om omedvetna fördomar. “Snabba beslut påverkas bokstavligen av inbyggda mekanismer som kommer från vår uppväxt, var vi växte upp. Det handlar om vår miljö, vad vi gillar, vad vi ogillar, och vi tänker inte mycket på det”, beskriver Ahmad Assad, försvarsadvokat i Albuquerque och juridisk expert på KOB 4.

Enligt Assad förtjänar detta fall en närmare granskning av dessa fördomar. “De här personerna råkar vara av en viss etnicitet och en viss religion, så dessa faktorer är inte relevanta för fallet och borde inte påverka en jurys förmåga att fatta beslut baserat på fakta”, säger Assad.

Israel-Hamas-kriget och frågor som rör det har drabbat människor på nära håll. Till och med guvernör Michelle Lujan Grishams tal om delstatens tillstånd avbröts på grund av en demonstration relaterad till kriget. Det har rapporterats att fallen av islamofobi och antisemitism ökat sedan krigets början. Advokaterna för de misstänkta männen anser att det är väldigt viktigt att ta upp dessa frågor. De argumenterar för att närvaron av dessa fördomar kan påverka männens rätt till en rättvis och opartisk jury.

Assad tillägger att forskning har styrkt att omedvetna fördomar är verkliga. Som ett resultat blir det en allt viktigare faktor vid urval av en rättvis och opartisk jury. “Du kommer att se mycket mer av dessa presentationer. De grundar sig faktiskt på vad som nu blir alltmer acceptabelt när det gäller hur människor tänker och fattar beslut. Du kommer troligtvis att se fler sådana försök och dessa motioner i statliga och federala domstolar över hela landet”, säger Assad.

Rättegången kommer preliminärt att börja den 6 maj.

Vanliga frågor baserat på huvudämnen och informationen som presenteras i artikeln:

1. Vad är det största fallet av förfalskade smycken med ursprungligt amerikansk design?
Svar: En kriminalrättegång i New Mexico år 2017 avslöjade ett av de största fallen av förfalskade smycken med ursprungligt amerikansk design.

2. Varifrån importeras smyckena och var säljs de?
Svar: Smyckena importeras från Filippinerna och säljs runtom i delstaten som ursprungligt amerikanska smycken.

3. Vilka är de misstänkta i fallet?
Svar: De misstänkta i fallet är Imad, Iyad, Nedal och Raed Aysheh, som är palestinska muslimer.

4. Varför bad advokaterna domaren att låta jurymedlemmarna titta på en video om omedvetna fördomar?
Svar: De bad om detta eftersom de tror att omedvetna fördomar kan påverka en jurys förmåga att fatta beslut baserat på fakta.

5. Vilket krig har påverkat människorna och rättegången?
Svar: Israel-Hamas-kriget har påverkat både människorna och rättegången.

6. Vilka två fördomar har ökat sedan krigets början?
Svar: Det har rapporterats att fallen av islamofobi och antisemitism har ökat sedan krigets början.

7. Vad anser advokaterna för de misstänkta männen att det är viktigt att ta upp?
Svar: Advokaterna anser att det är viktigt att ta upp frågor som rör fördomar och att sådana fördomar kan påverka männens rätt till en rättvis och opartisk jury.

8. Vad säger Ahmad Assad om omedvetna fördomar?
Svar: Han säger att omedvetna fördomar är verkliga och att de spelar en allt viktigare roll vid urval av en rättvis och opartisk jury.

9. När förväntas rättegången börja?
Svar: Rättegången förväntas preliminärt börja den 6 maj.

Viktiga termer eller jargong:

– Fördomar: Förutbestämda uppfattningar eller attityder gentemot en viss grupp människor eller saker baserat på tidigare erfarenheter eller brist på kunskap.
– Kriminalrättegång: En rättslig process där bevis presenteras och en domstol avgör om en person anklagad för brott är skyldig eller oskyldig.
– Islamofobi: Rädsla, hat eller fördomar mot eller motstånd mot islam eller muslimer.
– Antisemitism: Hat eller fördomar mot judar baserade på deras religiösa eller etniska tillhörighet.

Föreslagna relaterade länkar till huvuddomän (inte underwebbsidor):
KOB 4: En lokal nyhetswebbplats i New Mexico med mer information om de senaste händelserna i områdets nyheter.