Kärlekens Historia: Romantiska Gåvor Genom Tiderna

Kärleken är svårdefinierad och har genom historien förbryllat poeter, filosofer och vetenskapsmän. När orden inte räcker till för att uttrycka våra känslor har älskande i alla tider vänt sig till gåvor. Oavsett om de ges som en del av en offentlig romantisk gest eller i stilla intimitet, är romantiska gåvor en långvarig del av kärleksuttryck.

År 2024 är alla hjärtans dag en kommersiell guldgruva för återförsäljare. Populära val för romantiska gåvor kan inkludera en kväll ute, en hjärtformad ask med choklad eller en klassisk bukett med röda rosor. Men forskning visar att om du verkligen vill imponera på din älskling är smycken och modeaccessoarer de bästa alternativen.

Det uppskattas att 6,5 miljarder dollar kommer att spenderas på gnistrande juveler bara i USA under Alla hjärtans dag 2024, medan ytterligare 3 miljarder dollar kommer att läggas på kläder, som exempelvis underkläder.

Denna kommersialisering av kärlek kan verka som ett mycket modernt fenomen i vår kapitalistiska tid, men smycken och modeaccessoarer har varit populära kärleksgester i århundraden.

Här kommer fem historiska sätt du kan visa att er kärlek är tidlös med en gåva av smycken eller mode på Alla hjärtans dag.

1. Sexiga underkläder, på georgianskt vis

Numera förknippas korsetter med erotiska underkläder. Korsettens föregångare, “stays” (helt benande snörkors), var dock bara en funktionell del av vardagsklädseln för Stuart- och georgianska tiden, men de kunde fortfarande ha romantiska inslag.

“Busken” var en lång träbit som placerades i en kanal på framsidan av korsetten. Dess praktiska syfte var att hålla framsidan av plagget rak, men människor hittade också mer intima och romantiska användningsområden för dem.

Graverade med kärleksdikter, hjärtsymboler och ibland till och med verser som eufemistiskt refererade till orgasmer, gavs dessa buskar ofta som romantiska gåvor. Placerade mellan brösten uttryckte de graverade rimmade ofta svartsjuka gentemot busken, som fick ligga intill mottagarens urringning.

En busk från 1600-talets Frankrike var graverad med orden: “Han njuter av söta suckar, denne älskare / Som gärna skulle vilja vara på min plats.”

2. Älskares ögon

Georgianska älskare dolde inte alltid sina kärleksgåvor i sina underkläder. “Eye miniatures”, även kända som älskares ögon, var ringar, broscher eller hängsmycken dekorerade med miniatyrmålningar av en romantisk partners öga. Dessa gavs som en bärbar symbol för deras kärlek.

Bibeln säger att ögonen är själens fönster, och älskares öga ansågs vara en otroligt intim form av porträtt. Men det var också mycket hemligt och orsakade lockande skvaller. Mycket spekulation uppstod om vem som bar vems öga.

3. Necessärer

En annan populär metod för att ha en hemlig älskare nära hjärtat var necessärer.

Tidiga necessärer uttryckte oftare religiös hängivenhet och familjeband snarare än romantisk kärlek. Drottning Elizabeth I bar till exempel en necessär-ring som innehöll porträtt av henne själv och hennes mor, Anne Boleyn (även om vissa historiker hävdar att det kan vara hennes styvmor, Catherine Parr).

Med framväxten av massproduktionen under 1800-talet blev necessärer billiga och vanligt förekommande kärleksgåvor för massorna.

Den nya tekniken med fotografi innebar också att man inte längre behövde betala för en porträttmålare för att lägga in en bild av sin älskade i necessären.

4. Hårsmycken

Praktiken att klippa en lock av sin älskares hår och bära det i en necessär nära hjärtat var historiskt utbredd, men viktorianerna tog den här trenden ännu längre.

Hårsmycken – smycken tillverkade av människohår – var otroligt populära i det brittiska 1800-talet.

Även om det fanns professionella hårsmyckestillverkare, skapade vissa kvinnor själva ringar, armband och klockkedjor av sin älskades hår hemma. Elegant Arts for Ladies är en bok som innehåller

En FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

Frågor och svar:

1. Vad är några populära romantiska gåvor för Alla hjärtans dag?
– Några populära romantiska gåvor för Alla hjärtans dag kan inkludera en kväll ute, en hjärtformad ask med choklad eller en klassisk bukett med röda rosor.

2. Vilka är de bästa alternativen om man vill imponera på sin älskling?
– Forskning visar att smycken och modeaccessoarer är de bästa alternativen för att imponera på sin älskling.

3. Hur mycket förväntas det spenderas på gnistrande juveler i USA under Alla hjärtans dag 2024?
– Det förväntas att 6,5 miljarder dollar kommer att spenderas på gnistrande juveler bara i USA under Alla hjärtans dag 2024.

4. Vilka historiska sätt kan man visa att ens kärlek är tidlös med hjälp av smycken eller mode på Alla hjärtans dag?
– Här är fem historiska sätt att visa att ens kärlek är tidlös med en gåva av smycken eller mode på Alla hjärtans dag: sexiga underkläder på georgianskt vis, älskares ögon, necessärer, hårsmycken, och hankies eller näsdukar.

5. Vad är “stays” och vad var deras romantiska inslag?
– “Stays” var en föregångare till korsetter och användes som en funktionell del av vardagsklädseln för Stuart- och georgianska eran. Dessa kunde ha romantiska inslag genom att graveras med kärleksdikter, hjärtsymboler och ibland till och med verser som eufemistiskt refererade till orgasmer. De gavs ofta som romantiska gåvor och placerades mellan brösten för att uttrycka kärlek.

Definitions:

– Alla hjärtans dag: En årlig traditionell fest som firas den 14 februari för att uttrycka kärlek och uppmärksamma romantiska relationer.
– Georgianska tiden: En historisk period som sträckte sig från 1714 till 1837, när brittiska monarker med namnet George styrde.
– Smycken: Dekorativa föremål som bärs som accessoarer, vanligtvis tillverkade av ädelmetaller och innehållande ädelstenar.
– Modeaccessoarer: Föremål som bärs som accessoarer för att komplettera eller förbättra en outfit och inkluderar bland annat smycken, väskor, sjalar och bälten.
– Underkläder: Klädesplagg som bärs under vanliga kläder, ofta avsedda för bekvämlighet, skydd eller för att ge stöd.
– Necessärer: Små väskor eller lådor som används för att förvara föremål såsom smycken, toalettartiklar eller andra personliga tillhörigheter.
– Hårsmycken: Smycken som tillverkas av människohår och används som dekoration eller minne.

Suggested related links:
myheartbeatsgreen.com
heart.org