ALAHAS: Filipinsk kulturskatt i smycken

“ALAHAS: Filipinsk kulturskatt i smycken” berättar om smyckenas fascinerande resa genom Filippinernas historia, från förkolonial tid till nutid. Maria Angelica Santos-Bermejo, en framstående självlärd smyckesdesigner och hängiven bevarare av nationella arvegods, utforskar olika samhällen och samlar berättelser om äventyr, uthållighet och djupa band till filippinsk kulturarv.

Den här berättelsen går in på utvecklingen av spanskt kolonialsmycken på 1500-talet och visar upp sällsynta föremål som alfajor-halsband, tamborin, criollas, peinetas och intrikata kors. Dessa smycken är nu mer än bara artefakter – de är älskade.

Vid sekelskiftet återspeglar diamantéerna Manila Carnival-festivalens livlighet. Moderna mästerverk dyker upp efter krigets prövningar, och glamourösa ternos prydda med färgade ädelstenar symboliserar hopp för en framväxande nation.

I den samtida perioden presenteras Mata Mata-kollektionen, som hämtar inspiration från kulturella influenser. Med Igorot-sköldar, örhängen med ansiktstäcken och halsband med förkoloniala trådaccenter kombinerar denna kollektion arv med modernitet och bildar en tidlös koppling för dagens filippinska kvinnor.

“ALAHAS” består av essäer där Maria Angelica sammanflätar sin personliga koppling till smycken med noggrann historisk forskning. Verifierade datum och berättelser, hämtade från tidlösa referenser och aktuella källor, ger unika berättelser till varje smycke.

Med 290 arkiv- och nutidsfoton, 22 tidresa-illustrationer och välutformade kapitelintroduktioner fångar boken varje eras essens. Det är ett enastående verk som ger läsaren en unik inblick i Filippinernas kulturella skatter och smyckenas betydelse för nationen genom tiderna.

Vanliga frågor (FAQs):

1. Vad handlar “ALAHAS: Filipinsk kulturskatt i smycken” om?
“ALAHAS: Filipinsk kulturskatt i smycken” berättar om smyckenas resa genom Filippinernas historia och deras betydelse för nationens kulturarv.

2. Vem är författaren av boken?
Författaren till boken är Maria Angelica Santos-Bermejo, en självlärd smyckesdesigner och bevarare av nationella arvegods.

3. Vilka perioder och smycken behandlas i boken?
Boken tar upp utvecklingen av spanskt kolonialsmycken på 1500-talet, sällsynta föremål som alfajor-halsband, tamborin, criollas, peinetas och intrikata kors. Den behandlar också moderna mästerverk, som diamantéerna Manila Carnival-festivalen, och Mata Mata-kollektionen som inspirerats av kulturella influenser.

4. Vilka typer av smycken presenteras i boken?
Boken presenterar en rad olika smycketyper inklusive halsband, örhängen, och kors.

5. Hur kopplar författaren sin personliga koppling till smycken med historisk forskning?
I boken sammanflätar författaren sin personliga koppling till smycken med noggrann historisk forskning för att berika berättelserna bakom varje smycke.

Definitioner:

– Smycken: Dekorativa föremål som bärs som accessoarer för att försköna eller ge uttryck för stil och personlig smak.

Suggested related link:
Filippinsk Kulturskatt